Ρόδι: πηγή υγείας και ανανέωσης

Στην αρχαία Ελλάδα το ρόδι είχε ιδιαίτερη θέση στη διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Στις ευεργετικές του ιδιότητες αναφέρεται ο Όμηρος και ο Θεόφραστος. Η σημερινή ιατρική επιβεβαιώνει αυτές τις επισημάνσεις. Ο χυμός του είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, C και E. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ και άλλα.

Οι σημαντικότερες ευεργετικές ιδιότητές του είναι:

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καθώς καταπολεμά τα βακτηρίδια και τα μικρόβια.
  2. Διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  3. Αποτρέπει την αναιμία με την αφθονία σιδήρου που περιέχει.
  4. Περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
  5. μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  6. Κάνει καλό στην καρδιά γιατί μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), και αυξάνει την καλή (HDL).
  7. Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
  8. Φροντίζει την επιδερμίδα μας με το κολλαγόνο και την ελαστίνη που περιέχει και τη διατηρεί νεανική.