Στις 21 Μαρτίου τα Βόρεια Προάστια τρώνε γαλλικά με το Goût de/Good France!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην φετινή διοργάνωση 2017 «Goût de / Good France» την ημέρα της άνοιξης Τρίτη 21 Μαρτίου, περισσότεροι από 2 000 Σεφ σε όλον τον κόσμο θα γιορτάσουν τη γαλλική γαστρονομία. Σε καθένα από τα 65 συμμετέχοντα εστιατόρια στην Ελλάδα, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην αριστεία της γαλλικής κουζίνας, την ικανότητα καινοτομίας της και των αξίιών που είναι φορέας : μοίρασμα, τέρψη, σεβασμός στην καλή διατροφή, στους συγχρόνους μας και τον πλανήτη.

Ενώ περίπου το ένα τρίτο των τουριστών αναφέρουν την γαστρονομία και την οινολογία μεταξύ των βασικών κριτηρίων τους για να επισκεφτούν την Γαλλία, η πρόταση « Goût de / Good France» δίνει έμφαση στον γαλλικό τρόπο ζωής και τα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τον προορισμό Γαλλία.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν και οκτώ εστιατόρια στα Βόρεια Προάστια: τα Artisanal Lounge & Gardens, Barabicu, Chapeau, Chefi The Restaurant, Gaspar, Oozora The House, Polly Maggoo και Το Μαύρο Πρόβατο.

Αναλυτικά τα μενού των εστιατορίων για την ημέρα εκείνη είναι τα εξής:

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
Κρατήσεις  : Τηλ  210-8086111

Απεριτίφ / Apéritif
Απεριτίφ – “Artisanal” Vermouth & Tonic
«Εικονικές» τρούφες, crème fresh με λάδι τρούφας και “γλυφιτζούρι” foie gras ντυμένο με ζελέ πατζαριού
Apéritif – “Artisanal” Vermouth & Tonic
Truffes “Fictives” accompagnés d’ une crème fraîche parfumée à l’huile de truffe et “sucette” de foie gras enrobée de gelée de betterave
Ορεκτικό / Entrée
Σαλάτα Νισουάζ με φρέσκο τόνο σωτέ
Salade niçoise au thon frais sauté
Κυρίως πιάτα / Plat(s)
Μπούτι πάπιας confit à l’ orange με σπανάκι και γαλλικές πατάτες
Confit de canard à l’ orange accompagné d’épinards et de pommes de terre rattes
Επιλογή τυριών / Fromage(s)
GR Roquefort με τσιπς από παντζάρι, φρέσκα φραμπουάζ και πουρέ guava FR Roquefort, pétales de betteraves, framboises fraîches et purée de guava
Επιδόρπιο / Dessert
Όπερα / Opéra
Τιμή /Prix: 50€

Σεφ: Δημήτρης Δημητριάδης. Ξεκίνησε να δουλεύει δίπλα στον Γιάννη Μπαξεβάνη στο εστιατόριο Χύτρα (1 αστέρι Michelin). Επίσης, έχει εργαστεί σε γαλλικές κουζίνες, όπως με τον Jacques Chi-bois (2 αστέρια Michelin) και με τον Alain Parodi (1 αστέρι Michelin), και στο εστιατόριο Noma (2 αστέρια Michelin). Τα τελευταία δύο χρόνια είναι chef στο εστιατόριο Artisanal. Το αγαπημένο του γαλλικό παραδοσιακό πιάτο: Pot- au-feu.


Barabicu

25ης Μαρτίου 28
Νέο Ψυχικό 15451 Αθήνα
Κρατήσεις : Τηλ 210-674 3874/210-674 8718

Απεριτίφ / Apéritif
Vin pétillant, tartare de bœuf tendre
Sparkling wine with tender beef tartare on causas
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Soupe à l’oignon et au bacon
French onion soup with bacon
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Chateaubriand grillé aux asperges sauce béarnaise
Grilled chateaubriand with asparagus and sauce bearnaise
Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Camembert grillé et chutney de tomates
Grilled camembert with tomato chutney
Επιδόρπιο / Dessert
Millefeuille à la masticha et au lime
Millefeuille with mastica and lime
Τιμή /Prix / Price :40 € per person excluding the wine

Chef : Γιώργος Δήμας. Εργάζεται για περισσότερα από 5 χρόνια σε εστιατόρια της Αθήνας με εξειδίκευση σε fusion cuisine και sous vide. Παρακολουθεί σεμινάρια για ειδικές κοπές κρεάτων και για έθνικ κουζινες. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το σεμινάριο για τα μυστικά της μεξικάνικης κουζίνας. Αγαπά την γαλλική κουζίνα και ξεχωρίζει το μοσχαράκι bourguignon.


CHAPEAU

Σωκράτους 4 Χαλάνδρι 15232 Αθήνα
Κρατήσεις : Τηλ: 210-6845300

Απεριτίφ / Apéritif
Ορεκτικό / Entrée
ΚΙΣ ΛΩΡΕΝ
Quiche lorraine
Κυρίως πιάτα / Plat(s)
ΠΑΠΙΑ ΚΟΝΦΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΩΤΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΡΕΜΥΔΙ
Confit de canard aux légumes sautés et oignons caramélisés
Επιλογή τυριών / Fromage(s)
ΚΑΜΑΜΠΕΡ ΣΕ ΦΥΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
Camembert en croûte et ses fruits rouges
Επιδόρπιο / Dessert
ΣΑΡΛΟΤ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Charlotte au Chocolat
Τιμή /Prix / Price :28€

Σεφ: Ντίνα Νικολάου. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre». Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι. Παρουσιάστρια πολλών εκπομπών μαγειρικής στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση. Δίδαξε σε διάφορες σχολές μαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu). Συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής εκ των οποίων το «Cuisine de l’école Chef d’Œuvre» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards).


Chefi The Restaurant

Περικλέους 31, Χαλάνδρι 15232 Αθήνα
Κρατήσεις: Τηλ: 210 6815774

Απεριτίφ / Apéritif
Domaine Kuentz Bas – Riesling Tradition 2013, Alsace, France
Welcome:
μους φουά γκρά, μαρμελάδα σύκο
Mousse de foie gras et marmelade de figue
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Κρεμμυδόσουπα, Gruyere
Soupe à l’oignon et au gruyère
Τάρτα μανιτάρι, ανάμεικτη σαλάτα, vinaigrette dijon
Tarte aux champignons, salade mixte, vinaigrette dijon
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Chateau Bonnet «Rouge Reserve» – Merlot/Cabernet Sauvignon, 2011, France
Μοσχαράκι μπουργκινιόν, λαχανικά
Bourguignon de veau aux légumes
Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Πλατώ τυριών
Plateau de fromages
Επιδόρπιο / Dessert
Chateau Petit Vedrines Sauternes 2011 Sauternes & Barsac, Bordeaux, France
κρεμ μπρουλέ CHEFI style
Crème brûlée
Τιμή / Prix / Price : 48€

Σεφ: Αλέξανδρος Κοσσυβάκης. Έχοντας θητεύσει σε διάφορα εστιατόρια, ο Αλέξανδρος συνεργάστηκε ως head chef στην ομάδα της CHEFI – personal chef από το 2008 και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: έχτισε τη δική του ομάδα και δημιούργησε εξαιρετικές gourmet γεύσεις. Σήμερα ο Αλέξανδρος και η ομάδα του είναι μόνιμα στο εστιατόριο CHEFI όπου παντρεύει τις κουζίνες του κόσμου με τις τοπικές γεύσεις. Η Γαλλία είναι από τις αγαπημένες του χώρες και όταν τον ρωτάς να διαλέξει το αγαπημένο του πιάτο από τη γαλλική κουζίνα σε αφοπλίζει λέγοντας ότι: είναι σαν να ρωτάς τον Πικάσο ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα.


Gaspar

Λυκούργου 8
Φάρος Ψυχικού 15451 Αθήνα
Κρατήσεις: Τηλ: 210 6775011-12

Απεριτίφ / Apéritif
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Saint Jacques με πουρέ topinampur και μικρή σαλάτα
Saint Jacques à la purée de topinambour et petite salade
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Μοσχαρίσιο ragout με λαχανικά εποχής
Ragoût de boeuf aux légumes de saison
Στήθος πάπιας με σάλτσα από ξύδι framboise με μελι , πορτοκάλι και λάδι λευκης τρουφας Poitrine de canard à la sauce au vinaigre de framboise, miel, orange et l’huile de truffe
Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Roquefort Castel Viel, Saint-nectaire lait cru, Secret du Couvent, chèvre, Morbier
Επιδόρπιο / Dessert
BEURRE SALÉ Τραγανό sablé μπισκότο με κρέμα αλμυρής σοκολάτας Valrhona με καραμέλα, καραμελωμένα φουντούκια και παγωτό καφέ
Beurre salé : Sablé croquant à la crème de chocolat salé Valrhona au caramel, noisettes caramélisées et crème glacée au café
Τιμή /Prix / Price: 55€

Σεφ: Άρης Καλλιπολίτης. Από τον Μάιο του 2012 μέχρι και σήμερα είμαι ο chef του Gaspar food and mood. Τα προηγούμενα χρόνια έχω διατελέσει chef στο Rock’n Roll, το Balthazar στην Αθήνα και το Balthazar στη Μύκονο. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να βρίσκω καινούριες γεύσεις και καινούρια υλικά. Είμαι λάτρης της γαλλικής και μεσογειακής κουζίνας αλλά πολλές φορές επηρεάζομαι και από την Ασία. Αγαπημένο γαλλικό φαγητό ένα μοσχαράκι Bourguignon με έναν βουτυράτο πουρέ πατάτας.


Oozora The House

Δηληγιάννη 54
145 62 Κηφισιά Αθήνα
Κρατήσεις: Τηλ: 210 8018515

Απεριτίφ / Apéritif
Φουά γκρά σε maki roll με teriyaki
Maki au foie gras sauce teriyaki
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Φύλλα σαλάτας με τραγανή πάπια confit
Croustillant de canard confit sur feuilles de salade
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Ribeye με μελιτζάνα και μαύρη τρούφα FR Faux-filet à l’aubergine et à la truffe noire Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Ροκφόρ και αχλάδι σε ζεστό τραγανό ψωμί
Roquefort et poire sur pain chaud croustillant Επιδόρπιο / Dessert
Macaron με βιολέτα και σπόρους κακάο
Macaron à la violette et aux grains de cacao
Τιμή / Prix / Price: 90 €

Σεφ: Γιώργος Βενιέρης.


Polly Maggoo

Άγγελου Σικελιανού 8, 11525
Νέο Ψυχικό Αθήνα
Κρατήσεις: Τηλ: 210-5241120

Απεριτίφ / Apéritif
Ποτήρι γαλλικής σαμπάνιας και amuse-bouche με λαβράκι ταρτάρ
Coupe de champagne et tartare de bar en amusebouche
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Paris- Brest αλμυρό με μους φουά-γκρα
Paris-Brest salé avec une mousse de foie-gras
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου, κρέμα από ψαρόσουπα με piment d’Espelette και λαχανικά
Filet de cabillaud, crème de soupe de poissons de roche
au piment d’Espelette et jeunes légumes
Μοσχαρίσια μάγουλα ραγού και πουρέ από τοπιναμπούρ
αρωματισμένο με τρίμμα μαύρης τρούφας
Joues de bœuf en ragoût et purée de topinambours aux brisures de truffe noire
Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Roquefort, Camembert normand, Comté
Επιδόρπιο / Dessert
Πικρή μους σοκολάτας σε μιλφέιγ
Mousse au chocolat amer en millefeuille
Τιμή /Prix / Price: 48€

Σεφ: Γεώριος Ηλιού. Σπούδασε στη σχολή ECOLE FERRANDI (École Supé- rieure de Cuisine Française), στο Παρίσι. Μαθήτευσε, εργαζόμενος κοντά σε μεγάλους σεφ όπως ο THIERRY BRETON, restaurant ‘chez Michel και ο BERNARD LOISEAU, restaurant ‘Tante Marguerite’. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε σε εστιατόρια, σκάφη και ως Private chef με ειδίκευση στην προετοιμασία θεραπευτικών και ενεργειακών διατροφών. Το 2009 άνοιξε το γαλλικό bistrot Polly Maggoo όπου και δημιουργεί μέχρι σήμερα.


Το Μαύρο Πρόβατο

Σωκράτους & Ζαΐμη 2, 15127 Μελίσσια
Κρατήσεις: Τηλ: 210-8102466

Απεριτίφ / Apéritif
Αφρώδης οίνος-Καναπεδάκια με ζελέ τομάτας & μους ταραμά
Vin mousseux – Canapés à la gelée de tomate et à la mousse de tarama
Ορεκτικό / Entrée / Starter
Σούπα Βελουτέ με μύδια, κάρυ & τσιπς πατάτας
Velouté de moules au curry et chips de pomme de terre
Κυρίως πιάτα / Plat(s) / Main course(s)
Μοσχάρι Βουργουνδίας με πουρέ σελινόριζας
Boeuf bourguignon sur purée de céléri-rave
ή / ou/ or
Γουρουνόπουλο ψητό αρωματισμένο με δενδρολίβανο, σκόρδο / συνοδεύεται με πουρέ πατάτας , καραμελωμένα μήλα και σάλτσα κάστανου
Porc rôti parfumé au romarin et à l’ail / accompagné de purée de pommes de terre, pommes caramelisées et sauce aux châtaignes
Επιλογή τυριών / Fromage(s) / Cheese course
Κροκέτα με κατσικίσιο τυρί Chèvre, μαρμελάδα πατζάρι & μαρμελάδα κολοκύθας
Croquette au fromage de chèvre, marmelade de betterave et marmelade de potiron
Επιδόρπιο / Dessert
Τάρτα με κρέμα βανίλιας & φρούτα εποχής
Tarte à la crème vanille & fruits de saison
Τιμή /Prix / Price: 24€

Chef : Στέλιος Σιδεράκης