Το Dizer στην Πεύκη ανεβάζει τον πήχη του καλού καφέ

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, φανατικοί του καφέ, γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί σχετικά με την ποιότητα του αγαπημένου τους ποτού και τον τρόπο παρασκευής τους: νέες, ξεχωριστές ποικιλίες και γεύσεις, εξελιγμένες τεχνικές παρασκευής που αναδεικνύουν τα αρώματα του καφέ και άψογος τρόπος σερβιρίσματος. Τα αθηναϊκά καταστήματα προσαρμόζονται αντίστοιχα, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη τόσο στην ποιότητα του καφέ όσο και στην αισθητική του χώρου τους.

Ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα αυτής της νέας τάσης στα Βόρεια Προάστια είναι το Dizer στην Πεύκη, ιδιοκτησίας της Ελένης Κουλουμέντα, του Αλέξανδρου Σαμιώτη και του Παναγιώτη Κόκκινου. Οι τρεις συνιδιοκτήτες δημιούργησαν έναν στυλάτο και διακριτικό χώρο για κάθε στιγμή της ημέρας, μία πραγματική νησίδα χαλάρωσης έξω από τα συνηθισμένα στέκια στα ΒΠ.

Το Dizer – που στα πορτογαλικά σημαίνει «μιλάμε» – εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή με τον ψηλοτάβανο χώρο του και την όμορφη και προσεγμένη αρχιτεκτονική του. Ένα από τα δυνατά του σημεία είναι σίγουρα το άψογο design, που κινείται ανάμεσα στο μινιμαλισμό και το cozy ύφος, με στοιχεία που παραπέμπουν στον μοντερνισμό των μέσων του 20ου αι.

Ο μεγάλος ξύλινος πάγκος, οι ωραίες καρέκλες, η εντυπωσιακή ρετρό βιβλιοθήκη, οι ζεστές γωνίες και οι μικρές προσωπικές πινελιές δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας, ενώ για τις μέρες με λιακάδα υπάρχουν και τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο. Φαίνεται ότι όλα είναι προσεγμένα και διαλεγμένα με μεράκι και γούστο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ξεχωρίζει επίσης από το γεγονός ότι εφαρμόζει αυστηρή αντικαπνιστική πολιτική.

Οι καφέδες και τα ροφήματα που προσφέρει το Dizer είναι και αυτά ιδιαίτερα: το κατάστημα προμηθεύεται τον καφέ του, με ποικιλίες όπως ο Yellow Catuaí από το Retiro Velho της Βραζιλίας και εκλεκτά Kirinyaga Kenya blends από τη γνωστή εταιρεία Area 51, που εφοδιάζει μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά των Βορείων Προαστίων.

Εκτός από τα κλασικά και δοκιμασμένα – καφέ φίλτρου (ο οποίος φτιάχνεται με μεράκι στο chemex), espresso, cappuccino και φυσικά ελληνικό στη χόβολη – το κατάστημα πρωτοπορεί καθώς προσφέρει καφέ cold brew (με κρύα εκχύλιση). Τα εντυπωσιακά ειδικά γυάλινα εργαλεία παρασκευής του φιγουράρουν πάνω στον πάγκο του barista. Το cold brew είναι μία σχετικά νέα τεχνική η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους γευσιγνώστες και τους επαγγελματίες του καφέ.

Αξιόλογη είναι και η ποικιλία στα διαθέσιμα τσάγια, με γεύσεις όπως πορτοκάλι & τζίντζερ, φρούτα του δάσους, young hyson από την Κίνα, και πράσινο Νοτιοαμερικάνικο μάτε.

Η νέα τάση του brunch έχει κατακτήσει και το Dizer, που έχει εντάξει στο μενού του γεύσεις για τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους: έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε νοστιμιές όπως το εντυπωσιακό hangover sandwich με καπνιστό μπέικον Δράμας, λιωμένο τυρί, αυγά τηγανιτά και πικάντικη σάλτσα sriracha,  μπρουσκέτες με κρέμα τυρί, καπνιστό σολωμό και ντοματίνια ή με μπλε τυρί και μαρμελάδα σύκου, σαλάτα σολωμού με πουρέ αχλάδι, dressing καραμέλας, μύρτιλο και καπνιστό σολωμό, και club sandwich με καπνιστό σολωμό, σάλτσα ρεμουλάντ, ντομάτα, συνοδευμένο από σωτέ baby πατάτες με βούτυρο.

Δε λείπουν και τα πληθωρικά pancakes με πραλίνα φουντουκιού, μπισκότο και μπανάνα ή με μέλι, κανέλα και καρύδια. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μη δοκιμάσει κανείς τις σπιτικές μπάρες δημητριακών με ταχίνι και σοκολάτα.

Το Dizer είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά μαγαζιά που μπορείς να βρεις στα Βόρεια, ένας όμορφος, low profile χώρος, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και σε κάνει να θες να ξαναγυρίσεις.

Dizer,  Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Πεύκη Τηλ: 21 3038 7357

www.facebook.com/dizercafe