Χριστουγεννιάτικο Panettone

Το panettone, ένα παραδοσιακό Ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό, έλκει την καταγωγή του από την περιοχή της Λομβαρδίας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος και στην Ελλάδα. Αυτό το γλυκό, που οι ρίζες του φτάνουν μέχρι το Μεσαίωνα, φτιάχνεται παραδοσιακά με ξερά φρούτα, σταφίδες και λικέρ και μοιάζει περισσότερο με γλυκό ψωμί ή τσουρέκι παρά με κέικ.  Παραδοσιακά οι Ιταλοί αφήνουν τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι και 48 ώρες. Η μεγάλη διόγκωση συμβάλλει στη μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες (!). Ταιριάζει ιδανικά με τον απογευματινό σας καφέ ή με ημίγλυκο λευκό κρασί.

Υλικά

  • 70 γρ ξηρή μαγιά
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια σταφίδες, ποτισμένες σε ρούμι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους
  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι ξερά φρούτα ανακατεμένα με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού (προαιρετικό)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για το ξύσμα
  • 1 κρόκος αυγού, χτυπημένος με 2 κουταλιές της σούπας νερό για επάλειψη
  • Αμύγδαλα σε φέτες για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Συνδυάζετε τη μαγιά, μια πρέζα ζάχαρη και νερό και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε το μείγμα σε ένα ζεστό μέρος για να δράσει. Η μαγιά θα είναι έτοιμη μόλις αφρίσει το νερό.

Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε το μείγμα και προσθέστε λίγη-λίγη τη μαγιά.  Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.

Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέσα σε ένα αλευρωμένο μπολ σκεπασμένο με σελοφάν για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυμώστε τη ζύμη για 5 λεπτά και βάλτε την πάλι στο μπολ. Αφήστε την να σταθεί για άλλες δύο ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στραγγίστε τις σταφίδες καλά από το ρούμι. Αλευρώστε μία επιφάνεια και απλώστε τη ζύμη στο σχήμα ενός μεγάλου κύκλου. Πασπαλίστε τις σταφίδες, τα ξερά φρούτα και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού πάνω από τη ζύμη. Διπλώστε τη ζύμη πάνω από το μείγμα και ζυμώστε μία-δύο φορές μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

Χωρίστε τη ζύμη σε ισομεγέθεις μπάλες και τοποθετήστε τις σε ελαφρά βουτυρωμένες φόρμες της αρεσκείας σας. Με ένα μαχαίρι χαράξτε ένα Χ στην επιφάνεια της ζύμης. Με ένα πινέλο, αλείψτε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο αυγού και πασπαλίστε τα φύλλα αμυγδάλου από πάνω.

Καλύψτε τη ζύμη με πλαστικό ζελοφάν και αφήστε το να σταθεί σε ένα ζεστό μέρος για μία με μιάμιση ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Ψήστε τα panettone για 30 λεπτά, ή μέχρι να γίνει χρυσαφένια η επιφάνεια της ζύμης. Αφήστε τα να σταθούν μέχρι να κρυώσουν σε σε μια σχάρα.