Πασχαλινό τσουρέκι

Μία απλή και εύκολη συνταγή για το κλασικό τσουρέκι που δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 200-300 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 200 γρ γάλα χλιαρό
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα

Εκτέλεση

Με την ξηρή μαγιά, το χλιαρό γάλα και με 250 γρ αλεύρι φτιάχνουμε ένα πηχτό χυλό.  Τον σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά και το αλάτι.

Προσθέτουμε στο μείγμα το φουσκωμένο χυλό της μαγιάς και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει η ζύμη μας.

Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.

Πλάθουμε το τσουρέκι στο σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Αλείφουμε το τσουρέκι με κρόκο αυγού χτυπημένου με μια κουταλιά νερό, το πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα ή χοντρή ζάχαρη και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Σχολιάστε

Please enter your comment!
Please enter your name here