«Άνοιξη Τεχνών» στην Κηφισιά: Σάββατα γεμάτα πολιτισμό

Οι τέχνες ανθίζουν τον Μάϊο στην Κηφισιά

Η  «Ανοιξη Τεχνών» που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, είναι ένας θεσμός που περιλαμβάνει πολυεπίπεδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγµατοποιούνται κάθε Σάββατο του Μαΐου, από το µεσηµέρι έως το απόγευµα. Η Άνοιξη των Τεχνών ξεκίνησε το 2015 και έκτοτε πραγµατοποιείται κάθε Μάϊο στον  χώρο της Έπαυλης Δροσίνη, την πάλαι ποτέ οικία του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη. Σήμερα το κτήριο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κηφισιάς,  φιλοξενεί το Μουσείο Δροσίνη, την Βιβλιοθήκη και το  Ελεύθερο Πανεπιστήµιο Κηφισιάς.
Έτσι λοιπόν, τα ανοιξιάτικα απογεύματα του Σαββάτου από τις 29 Απριλίου έως και τις 20 Μαΐου, πολίτες και επισκέπτες της Κηφισιάς μπορούν να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων παιδικών και λογοτεχνικών (διηγημάτων, ποιημάτων, ιστορικών θεμάτων κ.λ.π.), από αξιόλογους συγγραφείς.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ώρα: 18:00-20:00
Έπαυλη Δροσίνη
Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Μάνος Κοντολέων, ο συγγραφέας που έχει γράψει περίπου 60 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, μικρές ιστορίες και παραμύθια) και παράλληλα ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας και του οποίου βιβλία έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσει το καινούριο του παιδικό βιβλίο στην Έπαυλη Δροσίνη με τίτλο:
«ΑΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – Η ΑΤΥΧΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΛΑΣ/Η ΤΥΧΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΙΛΗΣ»

Η ΑΤΥΧΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΛΑΣ
Πάρτε πέντε γράμματα. Το Α, το Η, το Κ, το Λ και το Σ. Σχηματίστε, με αυτά, τα ονόματα που έχουν δύο συμμαθητές — Άλκης ο ένας, Λάκης ο άλλος. Δυο αγόρια, λοιπόν, με ονόματα που τα σχηματίζουν τα ίδια γράμματα. Αλλά τυχερός μόνο ο ένας είναι. Μαντεύετε ποιος;

Η ΤΥΧΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΙΛΗΣ
Λοιπόν, το να είναι κανείς προληπτικός είναι κουταμάρα μεγάλη. Μαύρες γάτες, σπασμένοι καθρέφτες και διάφορα άλλα – χαζομάρες όλα! Κι αν διστάζετε να συμφωνήσετε μαζί μου, διαβάστε πρώτα την ιστορία της θείας μου της Λιλής, και μετά τα ξαναλέμε.

Ομιλητές:
Μάνος Κοντολέων
Αγγελική Βαρελλά

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ώρα: 18:00-20:00
Έπαυλη Δροσίνη
Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά

Παρουσίαση ποιητικού έργου
«Ορχήστρα Φαινομένων – Phenomena Orchestra», του συγγραφέως Αθανάσιου Βαβλίδα
Συνοπτική παρουσίαση του δίγλωσσου ποιητικού έργου (πιθανή χρήση σε θεματικούς οδηγούς εκδηλώσεων):

Δίγλωσση ποιητική συλλογή με κύριο πόλο έλξης το απέριττο του λόγου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ροή λέξεων μινιμαλιστική που αποδίδει με τη φυσικότητα και μουσικότητα μιας ορχήστρας τις αντηχήσεις των φυσικών φαινομένων αναδεικνύοντας τον άρρηκτο δεσμό όλων μας μαζί τους. Ημέρα και νύκτα, αστέρια, ουρανός, θάλασσα, σύννεφα, άνεμος, βροχή, δέντρακαι πέριξ αυτών, αγάπη. Παράθυρο με θέα εικόνες από πολύχρωμους, ηχοβόλους καθημερινούς θησαυρούς των εκφάνσεων της Φύσης και των μεταμφιέσεων της ανθρώπινης ψυχής. Συνθέσεις στίχων που ατενίζουν τη φθορά του χρόνου και το επίπλαστο της ζωής προκρίνοντας έναντι αυτών την έντιμη εσωτερική αναζήτηση και την επαναδιευθέτηση των προτεραιοτήτων του σύγχρονου κόσμου.

Συντελεστές εκδήλωσης:

1) Χάρης Πάτσης, εκδότης – συγγραφέας (χαιρετισμός)
2) Ανδρέας Πολυκάρπου, ποιητής (εισήγηση – ομιλία)
3) Εύα Φάμπα, κιθάρα (μουσικό μέρος)
4) Ηλέκτρα Καπετανάκη, ηθοποιός (απαγγελία)

Λίγα λόγια για το δίγλωσσο ποιητικό έργο διατυπωμένα με λυρική διάθεση (για χρήση ως προοίμιο όπου κρίνεται σκόπιμο):

Ορχούνται τα Φαινόμενα
Φαινόμενα ουρανού
Έρωτα μέσ΄ από σύννεφα
Ονειρεμένα.
Ποίηση αναχωρητού
Συμφωνία γόνιμων ήχων
Στίχων εκφρασθέντων
Εις στην Ελληνική.
Εξαίσια η απόδοσή τους
Εις στην Αγγλική
Προς τέρψιν ακοής
Και αγωγή Ψυχής.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ – PHENOMENA ORCHESTRA
Γλώσσα Έργου: Ελληνικά – Αγγλικά
Συντελεστές Έργου:
α) Συγγραφέας (Author): Αθανάσιος Βαβλίδας – Athanasios Vavlidas
β) Μεταφραστής (Translator): Νικόλαος Καλούδης – Nikolaos (Nick) Kaloudis
γ) Εκδότης (Publisher): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΣΗ

 

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ώρα: 18:00-20:00
Έπαυλη Δροσίνη
Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου
«Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικές αφηγήσεις»
της Μαρίας Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου (φιλολόγου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Έναρξη του αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από τη συγγραφέα κ. Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου
Ομιλία με θέμα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Οκτάβιος Μερλιέ»
Προβολή εικόνων από το φωτογραφικό αρχείο Μερλιέ με τίτλο «Περιδιαβαίνοντας τα λημέρια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Παρουσίαση του βιβλίου της κας Μαρίας Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικές αφηγήσεις» από τον ομιλητή κ. Κώστα Μπιζάνο, Δικηγόρο–Συγγραφέα–Ερευνητή
Παρουσίαση ερωτικών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την συγγραφέα (σχολιασμός και ανάγνωση αποσπασμάτων)
Διηγήματα:«Όνειρο στο κύμα», «Ολόγυρα στη λίμνη», «Ο έρωτας στα χιόνια», «Η νοσταλγός».

 

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ώρα: 18:00-20:00
Έπαυλη Δροσίνη
Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού, Κηφισιά

Παρουσίαση βιβλίου
«Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (1885-1962). Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΑΣΕΙ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ»

Λίγοι γνωρίζουμε τον ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΒΒΑΔΑ. Στην Κέρκυρα, γνωρίζουμε το όνομα ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ, είτε από τον ομώνυμο δρόμο, είτε από το σχολείο που άφησε. Όταν όμως διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, θα γνωρίσουμε έναν άνθρωπο.

Έναν άνθρωπο που αναλώθηκε για την Ορθοδοξία μας. Έναν άνθρωπο που αγαπούσε και πρόβαλλε παντού την πατρίδα του την Ελλάδα. Έναν άνθρωπο που τα λόγια του νομίζεις ότι τα λέει για το σήμερα. Έναν άνθρωπο που προσέφερε τόσα πολλά, στην οικουμένη, στους ανθρώπους, την Ελλάδα.

Το βιβλίο με τίτλο «Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ (1885-1962). Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΑΣΕΙ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ», αναφέρεται στη συμβολή του Αθηναγόρα Καββάδα στη διαμόρφωση του ιστορικού, κοινωνικού και θεολογικού γίγνεσθαι στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, στην προώθηση, διατήρηση και ενίσχυση του Ελληνορθόδοξου πνεύματος στις περιοχές αυτές, και στη μεγάλη προσφορά του στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα.
Η διαχρονικότητα των λόγων και έργων του Αθηναγόρα εκπλήσσουν θετικά τον κάθε αναγνώστη, καθώς νομίζεις ότι έχουν λεχθεί ή γραφεί για το σήμερα.
Τα οράματά του, ο αγώνας του για διατήρηση της Ορθοδόξου πίστεως και της Ελληνικής γλώσσας, η πίστη του ότι ο Ελληνισμός δεν πρόκειται να χαθεί ή αφομοιωθεί, να περιφρονηθεί ή αγνοηθεί, τον κάνουν πρότυπο εκκλησιαστικού και όχι μόνον ηγέτη. Η μελέτη του βιβλίου νομίζουμε αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τον Αθηναγόρα και τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε αποτελούν οδοδείκτη της πορείας της δικής μας ζωής.