Έκθεση Χαρακτικής του Γιάννη Κολιού

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις  παρουσιάζει την  έκθεση  Χαρακτικής  «Lily -Η οικοσκευή»  του  Γιάννη  Κολιού.
Πρόκειται για μια σειρά έργων φτιαγμένων με την τεχνική της ξηρής χάραξης ή με οξειδώσεις,  εμπνευσμένων  από τον υποδηλούμενο σεξισμό  της διαφήμισης στις σύγχρονες κοινωνίες.
«Ο εικαστικός  Γιάννης Κολιός αντιμετωπίζει», καθώς γράφει η ιστορικός τέχνης  Λήδα Καζαντζάκη, « τον τρόπο προβολής και εμπορευματοποίησης  των οικιακών συσκευών με μια φιλοπαίγμονα και σαρκαστική διάθεση. Στηρίζεται όπως και οι διακινητές τους στο παραδοσιακό και βαθιά ριζωμένο και στον δυτικό πολιτισμό- όσο και αν πασχίζουμε να το απαρνηθούμε- ρητό της: «Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά».  Συνεχίζει το δρόμο που άνοιξε ο ντανταϊστής Πικάμπια, στα μέσα της δεκαετίας του ΄20, με τα αποτυπωμένα σαν μηχανές ερωτικά ζεύγη του, για να γράψει με τα αδρά περιγράμματα και τα κερματισμένα, αποξενωμένα  από το σώμα μέλη της «Νέας Αντικειμενικότητας» του μεσοπολέμου το βαθύ διχασμό του σημερινού ανθρώπου  ανάμεσα στο είναι και στο  φαίνεσθαι.»
Ο Γιάννης Κολιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Αccademia Di Belle Arti Φλωρεντίας (1983-1988), και Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας(2001-2006).
«Η Lily-Η Οικοσκευή» είναι η 6η ατομική του έκθεση  και έχει  συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  Εικόνες από τα χαρακτικά και τα σκίτσα του κοσμούν  συλλογικές εκδόσεις και  τα σχέδιά του το τρίγλωσσο λεύκωμα «Η Δίκη του Γιόζεφ Κ.»  με θέμα το βιβλίο «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα(2014).
Εγκαίνια:  Παρασκευή  11  Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.30
Διάρκεια έκθεσης:  έως  Σάββατο  3 Δεκεμβρίου  2016

  • Στην εκδήλωση  που θα γίνει την Παρασκευή 18  Νοεμβρίου, ώρα  19.30   θα μιλήσουν οι:

Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια   κοινωνικής  πολιτικής
στο  Πάντειο  Πανεπιστήμιο
              Λήδα Καζατζάκη, Ιστορικός τέχνης

Γκαλερί “Χρυσόθεμις”, 25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι, Τηλ: 210 68 11 418.