Έτος ανάκαμψης για τις τιμές ενοικίασης εμπορικών ακινήτων το 2015

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας της ΝΑΙ Hellas, το 2015 σηματοδότησε την ανάκαμψη των τιμών ενοικίασης καταστημάτων σε μια σειρά εμπορικών δρόμων, καθώς οι χαμηλές τιμές και η διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων, προσέλκυσαν μεγάλες αλυσίδες εμπορίου.

Ειδικότερα, η οδός Ερμού κινήθηκε σταθεροποιητικά, με τα ενοίκια σε χώρους πρώτης κατηγορίας να κυμαίνονται από 90 έως 140 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ το δεύτερο υψηλότερο κόστος ενοικίασης καταστημάτων εντοπίζεται στη Γλυφάδα, όπου οι τιμές κινούνται μεταξύ 60 και 100 ευρώ/τ.μ., με ανοδικές τάσεις.

Στην αντίθετη πλευρά, πτωτικά κινήθηκαν σε σχέση με το 2014 τόσο η Πανεπιστημίου (60-105 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως) όσο και οι δρόμοι στο Κολωνάκι (55-90 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως). Η NAI Hellas τονίζει ότι η μέση απόδοση για τους επενδυτές σε καταστήματα και χώρους λιανικής κυμαίνεται από 7,50% έως 8,25% για τους χώρους πρώτης κατηγορίας και από 8% έως 9,5% για τους χώρους δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας των δημοφιλών εμπορικών δρόμων διαδραμάτισε η είσοδος νέων διεθνών αλυσίδων, όπως η αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home, η οποία λειτούργησε επτά νέα καταστήματα (Πειραιάς, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Νέα Ιωνία, Κολωνάκι και εμπορικό κέντρο River West) και η αλυσίδα αθλητικών ειδών Athlete’s Foot, η οποία λειτούργησε δύο νέα καταστήματα σε Κηφισιά και Πειραιά.

Παράλληλα, επεκτατικά κινήθηκαν και οι υφιστάμενοι όμιλοι, διεθνείς αλλά και εγχώριοι, καθώς προσέθεσαν νέα σημεία πώλησης. Σύμφωνα με τη ΝAI Hellas, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης αποτελούν τους πιο δυνατούς ενοίκους των μεγάλων εμπορικών δρόμων, καλύπτοντας περίπου το 40% της κάθε αγοράς, με εξαίρεση την Ερμού, όπου αποτελούν το 76% των καταστημάτων. Ακολουθεί ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος συνέχισε να αυξάνει το μέγεθός του για δεύτερο διαδοχικό έτος, αποτελώντας πλέον τον ταχύτερο αναπτυσσόμενο κλάδο του λιανεμπορίου.