Αγοράστηκε τελικά από το Δήμο Αμαρουσίου το νεοκλασικό στην Βασιλίσσης Όλγας & Σουρή

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, το μεγάλης περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο κτήριο, που βρίσκεται επί των οδών Βασ. Όλγας 14 και Σουρή στο Μαρούσι,  θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Το ακίνητο, χαρακτηριστικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με διπλή μαρμάρινη σκάλα εισόδου, βρίσκεται δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπύρος Λούης και εδώ και καιρό μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και έχει καλυφθεί με γκράφιτι.

Ο Δήμος Αμαρουσίου μετά την απόκτηση του διατηρητέου στο Ο.Τ.88  με χρηματοδοτικούς πόρους από το Πράσινο Ταμείο (484.477,16 ευρώ), διεκδίκησε επίσης και πέτυχε για την αξιοποίησή του, τη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑύψους 750.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί το ταμείο του Δήμου.

Στη διώροφη λιθόκτιστη κεραμοσκεπή κατοικία, συνολικής δόμησης 330,66 τμ, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 596,95 τμ, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναπαλαίωσης και κατάλληλες εργασίες ανακατασκευής στο κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να γίνει μία «όαση» που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του κτηρίου θα διαφυλαχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την πόλη του Αμαρουσίου, ενώ παράλληλα ο χώρος θα αποκτήσει σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δήμου, το νέο πολιτιστικό χώρο μεταξύ άλλων στο ισόγειο θα λειτουργεί   βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, χώρος σεμιναρίου και στον 1ο όροφο εκθεσιακός χώρος, επιπλέον χώρος σεμιναρίου, κ.α.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης με την ευκαιρία της αγοράς του ακινήτου δήλωσε:

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί μπήκαν οι βάσεις, ώστε αυτό το σημαντικό από πολεοδομικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής άποψης ακίνητο να αποτελέσει ένα χώρο τοπόσημο στον αστικό ιστό της πόλης μας.

Με την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη διεκδίκηση πόρων για την πόλη μας πετύχαμε κατ’ αρχήν, τη χρηματοδότηση της αγοράς του ακινήτου και αφετέρου εξασφαλίσαμε, τη χρηματοδότηση για την αξιοποίηση του σε χώρο πολιτισμού, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους συμπολίτες μας.

Στόχος μας είναι να το διαφυλάξουμε ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς επίσης μαζί  με το Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», που βρίσκεται δίπλα και για το οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη ανακατασκευής σε «πρότυπο κλειστό γυμναστήριο», να αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής και αθλητικής αναφοράς για το Μαρούσι.»