Αύριο κορυφώνεται το νυχτερινό φαινόμενο των Περσείδων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ξενύχτηδες θα μπορέσουν να θαυμάσουν τα πεφταστέρια για δύο ημέρες, από τις 11 Αυγούστου έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Αυγούστου. Βέβαια, λόγω της Σελήνης που θα λάμπει έντονα, δεν θα είναι τόσο εμφανή στο νυχτερινό ουρανό όπως άλλες χρονιές. Οι επίδοξοι παρατηρητές θα πρέπει να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο προς τα βόρεια-βορειοανατολικά, κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Οι Περσείδες, όπως είναι επιστημονικώς γνωστά τα πεφταστέρια του Αυγούστου, είναι κατάλοιπα του κομήτη Swift-Tuttle. Αυτός ο κομήτης είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που είναι γνωστό ότι περνάει τακτικά κοντά στη Γη, με πυρήνα που έχει διάμετρο περίπου 26 χιλιόμετρα. Τελευταία φορά που πέρασε κοντά από τη Γη κατά την τροχεία του γύρω από τον Ήλιο ήταν το 1992, και η επόμενη φορά θα είναι το 2126.

Αλλά μέχρι τότε θα μας θυμίζει τακτικά την παρουσία του, επειδή κάθε χρόνο η Γη περνά μέσα από τη σκόνη και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του, δημιουργώντας το ετήσιο φαινόμενο των Περσείδων.

Όταν παρακολουθείτε μία βροχή μετεωριτών, στην πραγματικότητα βλέπετε τα μικροσκοπικά κομμάτια των συντριμμάτων του κομήτη, μεγέθους ενός κόκκου άμμου, τα οποία θερμαίνονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με την απίστευτη ταχύτητα των 59 χλμ. ανά δευτερόλεπτο και αναφλέγονται, σχηματίζοντας ένα λαμπερό μονοπάτι στον ουρανό.