Το ότι οι σκύλοι ονειρεύονται, και μάλιστα ονειρεύονται πράγματα από την καθημερινότητά τους – ειδικά ότι κυνηγούν γάτες ! – επιβεβαιώνεται πλέον επιστημονικά.
Όπως γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων, οι τετράποδοι φίλοι μας παίρνουν έναν υπνάκο με κάθε ευκαιρία – περνούν το 66% του χρόνου τους νυσταλέοι ή κοιμισμένοι. Περίπου 20 λεπτά αφότου κοιμηθούν, οι σκύλοι περνούν σε βαθύ ύπνο, το γνωστό και ως ύπνο REM, στον οποίο παραμένουν για 2-3 λεπτά. Η αναπνοή τους γίνεται πιο άστατη και ο σκύλος παθαίνει συσπάσεις, ειδικά αν πρόκειται για κουτάβι ή μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο που δεν ελέγχει με ευκολία τους μυς του.

Το περιεχόμενο των ονείρων τους ποικίλει, αλλά καθορίζεται από τις καθημερινές τους εμπειρίες: τρέξιμο, παιχνίδια με άλλους σκύλους, γάτες που τρέχουν να τις πιάσουν, διαρρήκτες που προσπαθούν να μπουν στο σπίτι, και ότι άλλο γεμίζει μία σκυλίσια ζωή. Εκτός από ευχάριστα όνειρα όμως οι σκύλοι μπορούν όμως να βλέπουν και εφιάλτες. Παραδόξως, από το μέγεθος του σκύλου εξαρτάται και το τί όνειρα βλέπει: οι μικροί σκύλοι βλέπουν πιο συχνά, αλλά και πιο σύντομα όνειρα, ενώ οι μεγαλύτεροι σκύλοι ονειρεύονται λιγότερο συχνά, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια.