Για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η απάντηση είναι μία: Κέα!

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται προ των πυλών, και για τους Αθηναίους που δεν έχουν επιλέξει ακόμη προορισμό και ψάχνουν για κάτι κοντινό και διαφορετικό ταυτόχρονα, η απάντηση είναι απλή: Κέα.

Το δυτικότερο Κυκλαδονήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αττική, είναι πανέμορφο και, παρότι μικρό, προσφέρει στον επισκέπτη όλα όσα χρειάζεται για ένα γεμάτο και χαλαρωτικό τριήμερο.

Παρότι είναι ένα βήμα από την Αθήνα, η Κέα μέχρι σήμερα αντιστέκεται πεισματικά στον πειρασμό του άναρχου τουρισμού και επιλέγει αντ΄αυτού την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η απόφαση αυτή φαίνεται να αποδίδει, αφού δεν είναι λίγοι οι γνωστοί Αθηναίοι που εδώ και χρόνια ψηφίζουν φανατικά Τζιά και την έχουν επιλέξει για ησυχαστήριό τους.

Στη Τζια θα φτάσετε από το λιμάνι του Λαυρίου σε 1 ώρα. Το καράβι δένει στο λιμάνι της Κορησσίας, απ΄όπου θα πάρετε το δρόμο για μια σύντομη επίσκεψη στο Βουρκάρι και το Γιαλισκάρι προτού ανηφορίσετε προς την Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού.

© Alexander Pappas

Η Ιουλίδα, η γραφική πόλη με τους 600 περίπου κατοίκους που κατοικείται αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, είναι χτισμένη πάνω σε δύο λόφους που προσφέρουν μία πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια της και ανηφορίστε μέχρι τη συνοικία του κάστρου, στο σημείο του οποίου έχει χτιστεί το σημερινό δημαρχείο σε σχέδια του Τσίλλερ.

© Michael Paraskevas

Από την Ιουλίδα, πολλοί επισκέπτες κατηφορίζουν το μονοπάτι που οδηγεί στη χαμογελαστή μασκότ του νησιού, τον αρχαίο σκαλιστό λέοντα, ο οποίος χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα μέρη που επιλέγουν οι περισσότεροι επισκέπτες για την απογευματινή βόλτα τους είναι η Κορησσία και το Βουρκάρι, δύο γραφικοί οικισμοί με παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Το λιμάνι της Κορησσίας, που λέγεται και Λιβάδι, χτισμένο τη θέση της αρχαίας Κορησσού, είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού, στο οποίο κάνοντας μια βόλτα θα βρείτε τουριστικά καταλύματα, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Αν ενδιαφέρεστε για την ελληνική βιομηχανική ιστορία, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο σήμερα, εργοστάσιο Εμαγέ, που από το 1927 έως το 1957 και απασχολούσε εκατοντάδες εργάτες της περιοχής.
Το Βουρκάρι, ένας παραλιακός, παραδοσιακός οικισμός με λιμανάκι, στο οποίο συνηθίζουν να αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα, έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια για την νυχτερινή του ζωή, καθώς διαθέτει και όμορφα, «άκρως καλοκαιρινά» μπαράκια.

Η δημοφιλέστερη παραλία παραμένει για τους περισσότερους επισκέπτες εκείνη του Κούνδουρου, ενώ η πιο όμορφη και ήρεμη είναι εκείνη του όρμου του Οτζιά, στην οποία οδηγεί μία γραφική διαδρομή μέσα από ελαιώνες, φιστικιές, αμυγδαλιές κι άλλες φυτείες.

Η αρχαία Καρθαία, η οποία απέχει 17 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, διαθέτει τα πιο εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα του νησιού. Η πόλη ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και κατοικούνταν ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Δατηρούνται ακόμη τα ερείπια του ναού της Αθηνάς (τέλη 6ου-αρχές 5ου αι. π.Χ.),ο ναός του Απόλλωνα (530 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο και τμήμα του συστήματος υδροδότησης της πόλης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται τμήματα από τα αετώματα του ναού της Αθηνάς που απεικόνιζαν την αμαζονομαχία με την Αθηνά στο κέντρο, και την αρπαγή της Αντιόπης από τον Θησέα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στο νησί ο περιπατητικός τουρισμός. Τα όμορφα μονοπάτια της Κέας, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων και λιθόστρωτα σε μεγάλο μέρος τους, έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

 

©Alexandros Moustris