Διαλέξεις για τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βριλησσίων

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων συνεχίζει τη λειτουργία του για τη χρονιά 2016-2017. Τα μαθήματα- διαλέξεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του τρέχοντος έτους 2016-2017 θα καλύψουν την εξής θεματολογία:

  • Κινηματογράφος
  • Φιλοσοφία
  • Ιστορία
  • Ποίηση
  • Ελληνική Γλώσσα
  • Ψυχολογία
  • Περιβάλλον

Ειδικό εκπαιδευτικό υλικό δεν παρέχεται.
Μετά από κάθε διάλεξη θα ακολουθεί συζήτηση.
Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν.
Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου απονέμεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης Μαθημάτων σε όσους έχουν παρακολουθήσει τα 2/3 των διαλέξεων.

H έναρξη της 1ης Θεματικής με θέμα τον κινηματογράφο, που φέρει το γενικό τίτλο «Ελληνικός κινηματογράφος – 100 χρόνια ταινίες: Μια ιστορική ανασκόπηση ενός αιώνα ελληνικών ταινιών μυθοπλασίας», θα γίνει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 18:00. Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Δενδραμής, κινηματογραφιστής και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα των ομιλιών του κ. Δενδραμή έχει ως εξής:

Δευτέρα 7/11, 6:00μμ

«Εμφάνιση του κινηματογράφου στην Ελλάδα – Προπολεμική περίοδος – Κατοχή – Το ξεκίνημα του Φίνου»

Δευτέρα 14/11, 6:00μμ

«Δεκαετίες 1950 – 1960: η δόμηση της ελληνικής κινηματογραφίας – ακμή και παρακμή – το ελληνικό κινηματογραφικό σταρ σύστεμ – βασικοί σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές – η “διεθνής καριέρα” του ελληνικού κινηματογράφου»

Δευτέρα 21/11, 6:00μμ

«Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος – τα αίτια και το ιστορικό ανάδειξής του. Βασικοί εκπρόσωποι. Εξέλιξη και μετάλλαξη των θεματικών του –  Πολιτική και κινηματογράφος κατά τη Μεταπολίτευση – Η “αλλοπρόσαλλη” δεκαετία του 1980»

Δευτέρα 28/11, 6:00μμ

«Δεκαετία του 1990: Επανεκκίνηση (;) – O ελληνικός κινηματογράφος στα πλαίσια του διεθνούς κινηματογραφικού συστήματος- Η σχέσεις με την εγχώρια τηλεοπτική πραγματικότητα – 2000 έως σήμερα: ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος – Νέες προκλήσεις και αναζητήσεις – το εγχώριο σινεμά μέσα στην κρίση και πέρα από αυτή».

Οι ομιλίες θα λάβουν χώρα στην αίθουσα “Νίκος Εγγονόπουλος” του πάρκου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) , στην οδό Π. Μπακογιάννη 38-42 και Πλαταιών.

Σχετικά με τον εισηγητή: Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.