Εργαστήριο χρήσιμης τέχνης στο Αετοπούλειο

Έναρξη 1ου κύκλου 7 Νοεμβρίου 2016, ΔΕΥΤΕΡΑ 19:00- 21:00

στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Εργαστήριο όπου με αφορμή τη σύγχρονη τέχνη γίνεται διάλογος γύρω από επίκαιρα κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα και αποκαλύπτονται νέες όψεις της καθημερινής ζωής. Το εργαστήριο «χρήσιμης» σύγχρονης τέχνης πραγματοποιείται σε τέσσερεις αυτόνομους κύκλους συναντήσεων όπου γίνονται παρουσιάσεις και συζητήσεις με θέματα όπως η εργασία, η κατοικία, η υγεία, η δημόσια ζωή. ‘Όσοι παρακολουθούν το εργαστήριο καλούνται να συμμετέχουν ενεργά με ατομικά ή ομαδικά projects που αφορούν την καθημερινή ζωή, παίρνουν αφορμή από έργα σύγχρονης τέχνης και πραγματοποιούνται με μέσα που όλοι διαθέτουμε (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα).

Στόχος

Τι γνωρίζετε για τη σύγχρονη τέχνη; Πιστεύετε πως απευθύνεται σε λίγους; Την αγνοείτε ή την απορρίπτετε; Η μήπως την αγαπάτε και υποστηρίζετε ότι έχει σημασία στη ζωή όλων μας; Ανεξάρτητα από τη στάση σας απέναντι στη σύγχρονη τέχνη, τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα, την ηλικία σας, ελάτε να επινοήσουμε μαζί «χρήσεις» της τέχνης που αποκαλύπτουν νέες όψεις της καθημερινής μας ζωής σε μια εποχή δύσκολη, μεταβατική, γεμάτη συγκρούσεις όπως η σημερινή.

Περιεχόμενο

Στο εργαστήριο «χρήσιμης» σύγχρονης τέχνης ξεκινάμε έναν διάλογο γύρω από επίκαιρα κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα, παίρνοντας αφορμή από πρόσφατα και παλαιότερα εικαστικά έργα, αλλά και συναφή λογοτεχνικά, φιλοσοφικά ή επιστημονικά κείμενα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη μουσική και άλλες μορφές τέχνης. Επίσης, συζητάμε διαφορετικές απόψεις γύρω από την «χρησιμότητα» της τέχνης στην κοινωνική και ψυχική ζωή, με βάση αναφορές στη θεωρία και ιστορία της τέχνης, την πολιτική θεωρία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία.

Έργο

Εντέλει, πραγματοποιούμε καλλιτεχνικά/ερευνητικά εγχειρήματα (projects) γύρω από θέματα που μας ενδιαφέρουν, ατομικά ή ομαδικά. Επεξεργαζόμαστε τις ιδέες μας, χρησιμοποιώντας μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα) και συζητάμε την εξέλιξη της δουλειάς μας με την ομάδα του εργαστηρίου.

Δημοσιοποίηση της δράσης του εργαστηρίου

Τα έργα παρουσιάζονται στην τελευταία συνάντηση κάθε κύκλου *(βλ. παρακάτω), καθώς και στην τελική συνάντηση του εργαστηρίου, που είναι ανοικτές στο κοινό. Επίσης, προτείνεται η κατασκευήblog όπου αναρτάται υλικό για τα έργα και χρησιμεύει το ίδιο ως «έργο»- αποτέλεσμα του εργαστηρίου, καθώς και η δημιουργία αφισών για την τελική παρουσίαση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

1ος κύκλος: ΕΡΓΑΣΙΑ.

Η καθημερινή μας ζωή ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση μας με την εργασία. Η επιβίωση και ενδεχομένως η ευτυχία μας εξαρτάται από την ικανοποίηση που παίρνουμε ή δεν παίρνουμε από την εργασία μας, οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά. Η ανία, η υπερκόπωση, οι συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο, η εκμετάλλευση, η ανεργία είναι σημαντικά προβλήματα των ημερών μας. Την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη σημασία, έχουν, ωστόσο, ο ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι, η δημιουργικότητα.

2ος κύκλος: ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Πώς αντιλαμβανόμαστε το «σπίτι» μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας; Πώς το διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει; Πώς κατοικούν οι άνθρωποι μέσα στην ιστορία, ποιες σχέσεις αναπτύσσουν οι κοινωνικές ομάδες με τη «φύση» ή με την «πόλη»; Ας προσέξουμε τις «ασήμαντες», υποτίθεται, λεπτομέρειες της οργάνωσης και διακόσμησης του «σπιτικού» μας και θα ανακαλύψουμε πώς αναδεικνύουν τις ανάγκες και τις επιλογές μας, τις υποχρεώσεις, τις απολαύσεις, τις αναμνήσεις μας. Εξίσου αποκαλυπτικές για την ατομική και τη συλλογική ζωή είναι και οι εμπειρίες του ταξιδιού, της μετακίνησης, της έλλειψης στέγης, της ανάγκης του «ασύλου», κά.

3ος κύκλος: ΥΓΕΙΑ

Ευχόμαστε ο ένας στον άλλο «υγεία πάνω απ’ όλα», και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε με διάφορους τρόπους το «πολυτιμότερο αγαθό», γνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι όλα στο χέρι μας… Ο κίνδυνος, το ρίσκο, η αρρώστια, η αδυναμία μας τρομοκρατούν καθώς ζούμε σε κοινωνίες που παρά τα όσα επαγγέλλονται δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανοχή σε όσους δεν είναι υγιείς σωματικά ή ψυχικά. Υπακούμε στην ιατρική ή στις «εναλλακτικές» προτάσεις, στις πολλές και διάφορες οδηγίες για «υγιεινή ζωή», για καλή διατροφή, γυμναστική; Απολαμβάνουμε τη σχέση μας με το σώμα μας, το φροντίζουμε ή μήπως πιεζόμαστε, προβληματιζόμαστε διαρκώς με τον εαυτό μας; Και αν ναι, πόσο «προσωπικοί» είναι, εντέλει, αυτοί οι προβληματισμοί;

4ος κύκλος: ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ

Ζούμε στο δημόσιο χώρο, κυκλοφορούμε σε δρόμους και πλατείες, στην πόλη ή στο χωριό, αλλά και στον εναέριο χώρο, κάτω από τη θάλασσα, ακόμα και στο διάστημα, και βέβαια στο διαδίκτυο… Αναζητάμε πληροφορίες, φτιάχνουμε προσωπικές σχέσεις, οργανώνουμε συλλογικές διεκδικήσεις, εμπλεκόμαστε σε συγκρούσεις, κατασκευάζουμε ταυτότητες και διαφορές, ψάχνουμε ένα «βήμα» για να απευθυνθούμε στους άλλους… Ακόμα κι όταν επιχειρούμε να διασφαλίσουμε την ανωνυμία μας, να κρυφτούμε από τις κάμερες ή να βάλουμε δικές μας, να αποφύγουμε κινδύνους, να αντισταθούμε σε όσα και όσους μας επιβάλλονται, είναι στη δημόσια σφαίρα που διακυβεύεται, εντέλει, η δική μας ζωή, η ιστορία των κοινωνιών και το μέλλον τους.

Ο κάθε κύκλος περιλαμβάνει 7 συναντήσεις

1η συνάντηση. Εισαγωγή στη συγκεκριμένη θεματική

2η συνάντηση. Συζήτηση, προβληματισμοί συμμετεχόντων

3η συνάντηση. Ειδικά θέματα (που έχουν προκύψει από τη συζήτηση). Αναφορές στην τέχνη, στις κοινωνικές επιστήμες κλπ,

4η συν., Προτάσεις projects. Συζήτηση,

5η συνάντηση. Ειδικά θέματα (που συνδέονται με τις προτάσεις projects). Αναφορές στην τέχνη, στις κοινωνικές επιστήμες κλπ.,

6η συνάντηση. Προετοιμασία παρουσιάσεων,

7η συνάντηση. Παρουσίαση projects (ανοικτή στο κοινό).

Στο εργαστήριο περιλαμβάνονται οι παρακάτω επιπλέον συναντήσεις:

συνάντηση/επίσκεψη (σε καλλιτεχνική ή άλλη εκδήλωση συναφή με τα θέματα προς συζήτηση στο εργαστήριο) και δύο συναντήσεις για την προετοιμασία και την τελική παρουσίαση των projects όλων των κύκλων του εργαστηρίου.

Ημερολόγιο εργαστηρίου (ΔΕΥΤΕΡΑ 19:00-21:00)

7, 14, 21, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & 5, 12, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ    – 7 συναντήσεις

(1ος κύκλος: ΕΡΓΑΣΙΑ)

(Διακοπές Χριστουγέννων)

5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Επίσκεψη                                               -1 συνάντηση

9, 16, 23, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ & 6, 13, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ     – 7 συναντήσεις

(2ος κύκλος: ΚΑΤΟΙΚΙΑ)

6, 13, 20, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ & 3, 10, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ                 – 7 συναντήσεις

(3ος κύκλος: ΥΓΕΙΑ )

(Διακοπές Πάσχα)

8, 15, 22, 29 ΜΑΪΟΥ & 12, 19, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ                   -7 συναντήσεις

(4ος κύκλος: ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ)

3 ΙΟΥΛΙΟΥ Προετοιμασία & 10 ΙΟΥΛΙΟΥ Παρουσίαση    – 2 συναντήσεις

Υπεύθυνες εργαστηρίου:

Ελπίδα Ρίκου (PhD), εικαστικός, ανθρωπολόγος, κοιν. ψυχολόγος, διδάσκουσα Ανθρωπολογίας της Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (ΑΣΚΤ ΑΘΗΝΑΣ), elpidarikou@gmail.com

Σοφία Γρηγοριάδου (MA), εικαστικός, φιλόλογος, υποψ. διδ. Παντείου Πανεπιστημίου, jbioskop@gmail.com