Τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης διοργανώνουν μαθήματα Δημιουργικής Γραφής με συντονίστρια τη βραβευμένη συγγραφέα και εκπαιδευτικό Έλενα Μαρούτσου, στον Ευριπίδη στην Κηφισιά.

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής & Λέσχες Ανάγνωσης

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχαρίους, σε ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν για πρώτη φορά από τη θέση του αναγνώστη στη θέση του συγγραφέα. Η μακροχρόνια εμπειρία της Έλενας Μαρούτσου στη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής, τα φιλολογικά της εφόδια αλλά και η πολύχρονη συνεργασία της με τα βιβλιοπωλεία μας (επί σειρά ετών εμψυχώνει με μεγάλη επιτυχία τις λέσχες ανάγνωσης), αποτελούν εγγύηση για το νέο αυτό βήμα που πραγματοποιούμε από κοινού.
Στον νέο μας, ιδιαίτερης αισθητικής και λειτουργικότητας, χώρο που εδράζεται στον 3ο όροφο του Ευριπίδη στην Κηφισιά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δημιουργική πλευρά της γραφής.

Στη διάρκεια των δέκα μαθημάτων του πρώτου κύκλου μαθητείας, τα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εμβληματικά κείμενα της ξένης κι ελληνικής λογοτεχνίας και να πειραματιστούν με διάφορα λογοτεχνικά είδη που κυμαίνονται από τον ποιητικό μέχρι τον καθαρά πεζογραφικό λόγο.

Περιεχόμενο εργαστηρίου
Τα μαθήματα θα έχουν διάρκεια δυόμιση ώρες, στη διάρκεια των οποίων θα λαμβάνουν χώρα: ανάγνωση ποικίλων κειμένων, ανάλυση και εφαρμογή διαφόρων αφηγηματικών τεχνικών, σύντομες γραπτές ασκήσεις, και μία πρώτη απόπειρα κριτικής αποτίμησης, καθώς τα μέλη της ομάδας θα εξοικειώνονται με βασικές αρχές της θεωρίας της λογοτεχνίας και θα οξύνεται το αισθητικό και λογοτεχνικό τους κριτήριο.
Στόχος μας είναι με το τέλος αυτού του κύκλου, οι συμμετέχοντες να έχουν ήδη στα χέρια τους τα βασικά εκφραστικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν είτε να συνεχίσουν την προσωπική τους πορεία στον χώρο της ανάγνωσης και της γραφής είτε να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο που θα εστιάσει στη μικρή φόρμα, με έμφαση στο διήγημα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην παραγωγή λογοτεχνικού έργου.
Μοναδικό προαπαιτούμενο η αγάπη σας για τη λογοτεχνία…

1ος κύκλος: 10 μαθήματα, διάρκειας 2,5 ωρών το καθένα 
Ημέρα και ώρα μαθήματος: Τρίτη, 18.00-20.30
Κόστος συμμετοχής: 275 € 
Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο culture@evripidis.gr
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τρόποι πληρωμής:
– Καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιπλέον έκπτωση 5% (πριν από την έναρξη των μαθημάτων)
– Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων – 2η δόση στο 6ο μάθημα)
– Με πιστωτική κάρτα έως 6 άτοκες δόσεις στα ταμεία των Βιβλιοπωλείων Ευριπίδης (εξαιρείται η American Express).

Συνάντηση γνωριμίας: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, 18.00
Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 3ος όροφος, Αίθουσα Σεμιναρίων

 

Λέσχες Ανάγνωσης
Διαβάζουμε βιβλία, μιλάμε για βιβλία…

Λέσχη Ανάγνωσης Ευριπίδη στη Στοά

Αγαπητοί παλιοί και νέοι φίλοι της λέσχης Χαλανδρίου, η ομάδα μας την οποία εμψυχώνει με την πείρα της η βραβευμένη συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου, θα συνεχίσει για ένατη χρονιά τις συναντήσεις της στον φιλόξενο χώρο του Ευριπίδη στο Χαλάνδρι.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι δύο τελευταίοι κύκλοι συναντήσεων με θέμα: «Θέατρο και Λογοτεχνία», αποφασίσαμε να παραμείνουμε στην ίδια θεματική, εστιάζοντας φέτος στους έλληνες λογοτέχνες και δραματουργούς.
Έτσι, όποτε αυτό είναι εφικτό, θα έχουμε τη χαρά να παρευρίσκονται οι δημιουργοί στις συναντήσεις της λέσχης, οι οποίες θα πραγματοποιούνται, όπως πάντα, μία φορά το μήνα. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα στοχεύσουμε στην πλέον ολοκληρωμένη κάλυψη της θεματικής ενότητας με την επίσκεψη θεατρολόγων, σκηνοθετών ή ηθοποιών. Επίσης, θα προτείνουμε και θα επιλέξουμε από κοινού κάποιες παραστάσεις, τις οποίες θα παρακολουθήσουν όσα από τα μέλη επιθυμούν.

Αριθμός συναντήσεων: 10, μία φορά το μήνα
Διάρκεια συναντήσεων: 2 ώρες
Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Παρασκευή, 18.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 60 €
Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο culture@evripidis.gr
Συνάντηση γνωριμίας: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, 18.00
Ευριπίδης στη Στοά, Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, 1ος όροφος

 

Λέσχη Ανάγνωσης Ευριπίδη στην Κηφισιά

Η λέσχη ανάγνωσης συνεχίζεται για 5η χρονιά με την Έλενα Μαρούτσου και η φετινή της θεματική είναι: «Σύγχρονη ελληνική και ξένη πεζογραφία». Ελπίζουμε πως θα φιλοξενήσει παλιά και νέα μέλη προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν στιγμές δημιουργικής λογοτεχνικής ανάλυσης, αλλά και απόλαυσης σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης αισθητικής.
Η πρώτη συνάντηση θα έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα για όσα καινούργια μέλη θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη συντονίστρια και την ομάδα και να ενταχθούν στην αναγνωστική συντροφιά. Επίσης, η συντονίστρια θα προτείνει βιβλία από την ελληνική και ξένη πεζογραφία για το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, ενώ με χαρά θα ακούσει τις δικές σας προτάσεις και προτιμήσεις.

Αριθμός συναντήσεων: 10, μία φορά το μήνα
Διάρκεια συναντήσεων: 2 ώρες
Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Δευτέρα, 18.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 60 €
Δηλώσεις συμμετοχής αποκλειστικά στο culture@evripidis.gr

Συνάντηση γνωριμίας: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, 18.00
Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 1ος όροφος

 

Λίγα λόγια για την Έλενα Μαρούτσου 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες στο University of Reading στην Αγγλία. Έκτοτε εργάζεται ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδη» και συντονίζει τις λέσχες ανάγνωσης στα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης. Έχει πολύχρονη εμπειρία στη διεξαγωγή εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, τόσο για ενηλίκους όσο και για παιδιά. Ως κριτικός λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Ελευθεροτυπία, με την Bookpress (διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο, τις ιδέες και τον πολιτισμό), καθώς και με το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr. Επί του παρόντος, βιβλιοκρισίες της δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Κυκλοφορούν τα εξής λογοτεχνικά της έργα: Του ύψους και του βάθους, μικρές ιστορίες (αφηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Οι προδοσίες των ονομάτων (διηγήματα, εκδ. Αλεξάνδρεια), Μεταξύ συρμού και αποβάθρας(μυθιστόρημα, εκδ. Καστανιώτη – απέσπασε το βραβείο μυθιστορήματος Athens Prize for Literature από το περ. Δε-κατα), Το Νόημα (νουβέλα, εκδ. Κέδρος) και Οι χυδαίες ορχιδέες (διηγήματα, εκδ. Κίχλη – υποψήφιο για το βραβείο του Αναγνώστη και το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Υπό έκδοση βρίσκεται το τελευταίο της μυθιστόρημα Δύο.