Εφαρμογή κινητού μετατρέπει το κινητό σου σε σεισμογράφο

Would you look at that: the first month of a new year is already behind us. Maybe there's some truth to that whole "time flying while we're having fun" idea. Let's nudge things along a little faster with a few new great iPhone games.

Οι συχνοί σεισμοί στον Ελλαδικό χώρο είναι καθημερινό αντικείμενο ειδήσεων, σχολιασμού και αναστάτωσης, ειδικά σε όσους πρόλαβαν και θυμούνται τους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα, όπως αυτούς του 1981 και του 1999. Μια νέα δωρεάν εφαρμογή που ανέπτυξαν σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Εργαστηρίου του Μπέρκλεϋ (Berkeley Seismological Laboratory) της Καλιφόρνιας μπορεί τώρα και μετατρέπει τα κινητά σας σε προσωπικούς σεισμογράφους. Χρησιμοποιώντας το επιταχυνσιόμετρο, δηλαδή τον αισθητήρα κίνησης που βρίσκεται σε όλα τα smartphones και tablets, η δωρεάν εφαρμογή MyShake για Android μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανιχνεύει και να αναλύει κοντινές σεισμικές δραστηριότητες, να εκτιμάει το επίκεντρο και την ένταση του σεισμού σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια να αποστέλλει τα δεδομένα σε μία κεντρική βάση δεδομένων για να τις αναλύσουν ειδικοί σεισμολόγοι.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια smartphones. Είναι λοιπόν τόσο διαδεδομένα, ώστε μπορούν να αποτελέσουν ένα τεράστιο άτυπο δίκτυο συλλογής πληροφοριών, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα δίκτυα σεισμογράφων θα μπορέσει να μας δώσει μία πλήρη εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας της Γης, συμπληρώνοντας τα μέχρι τώρα κενά δεδομένων. Η εφαρμογή μπορεί μάλιστα να αναγνωρίζει τη χαρακτηριστική δόνηση χαμηλής συχνότητας που οφείλεται σε σεισμό, και να τη διακρίνει από οποιαδήποτε άλλη τυχαία ταραχή ή κούνημα, όπως π.χ. τράνταγμα από περαστικό τρένο ή αυτοκίνητο.

Μακροπρόθεσμα, οι δημιουργοί της εφαρμογής ευελπιστούν ότι το το MyShake μπορεί να χρησιμεύσει όχι μόνο ως δίκτυο σεισμογράφων, αλλά και ως σύστημα προειδοποίησης μεγάλων σεισμών.
Μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή εδώ.