Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο «Ισόγειο»

Ο χώρος τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ την φετινή σεζόν με ιδιαίτερη χαρά προσκαλεί και παρουσιάζει στην Κηφισιά τα εργαστήρια Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Ξεκινάει με την έκθεση Χαρακτικής του Ά Εργαστηρίου του τομέα Χαρακτικής και υποδεχόμαστε τον Διευθυντή του εργαστηρίου, Καθηγητή  Γιάννη Γουρζή με τους φοιτητές του.

Ο χώρος τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την -άγνωστη στο ευρύ κοινό όμως μαγική στις δυνατότητες και το εικαστικό αποτέλεσμα- χαρακτική τέχνη. Με αφορμή και ερέθισμα τα εικαστικά χαρακτικά έργα που θα εκτίθενται στον χώρο και με την καθοδήγηση των ξεχωριστών φιλοξενούμενών μας, Καθηγητών, καλλιτεχνών και φοιτητών, όροι όπως βαθυτυπία, υψιτυπία, μεταξοτυπία και λιθογραφία, δεν θα αποτελούν πλέον άγνωστες ή συγκεχυμένες έννοιες για τον θεατή.

Οι καλλιτέχνες και πλήθος έργων τους, θα βρίσκονται στο σύνολό τους την ημέρα των εγκαινίων, για να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε και να φανταστούμε την ζωή και τη δράση τους στο εργαστήριο της ιστορικής αυτής σχολής.

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

Διάρκεια: έως 12 Δεκεμβρίου 2017

Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ, Αγ. Δημητρίου 14, Κηφισιά, τηλ. 6973388620

Επιμέλεια: Τζίνα Δελλασούδα, εικαστικός

Η ιστορία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) είναι περίπου ισόχρονη με το Νεοελληνικό κράτος. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1837 και από το 1930 αποτελεί αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ισότιμο προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως: Παρθένης, Μόραλης, Κεφαλληνός, Τέτσης, Γραμματόπουλος, Παππάς, Καλαμαράς, Μυταράς, Κοκκινίδης, Κεσσανλής, Λάππας δίδαξαν για χρόνια στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ και η λίστα αυτή  συνεχίζει να εμπλουτίζεται…

Το πρώτο εργαστήριο χαρακτικής ιδρύθηκε από τον Γιάννη Κεφαλληνό το 1932. Ο Κεφαλληνός ήρθε για να ξαναχτίσει τη Χαρακτική σε τόσο γερά θεμέλια ώστε να υπάρχει μέχρι σήμερα και να την διδάξει, μαζί με την τέχνη του βιβλίου που ο ίδιος έφερε μαζί του, από το Παρίσι, στην Σχολή Καλών Τεχνών. Σ’ αυτό το δημιουργικό και δημοκρατικό όπως η χαρακτική τέχνη εργαστήριο φοίτησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και μετέπειτα δάσκαλοι όπως: η Βάσω Κατράκη, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάσσος (Αλεβίζος), ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Βαρλάμος. Σήμερα, ο τομέας πλέον χαρακτικής έχει δύο εργαστήρια χαρακτικής, το εργαστήριο φωτογραφίας και το εργαστήριο γραφικών τεχνών, τυπογραφίας – τέχνης του βιβλίου.