«Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Ευριπίδη

«Τι μας έμαθε ο 20ός αιώνας;»
Ένας κύκλος συζητήσεων για τον ταραχώδη αιώνα που πέρασε…
Ποιες αλλαγές συντελέστηκαν και ποια είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές στα πεδία της πολιτικής, των ιδεών, της οικονομίας, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού; Πώς αποτυπώθηκαν στην ταυτότητα του Έλληνα;

1η συζήτηση:
Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, 19.00, 

Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 2108075792

Η Κωνσταντίνα ΜπότσιουΑναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Θάνος ΒερέμηςΟμότιμος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συζητούν για το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Για το βιβλίο
Tο εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.
Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι.

Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας, εξαιρετικά επίκαιρο ειδικά στις µέρες µας, τώρα που ο αναγνώστης αναζητεί στην Ιστορία απαντήσεις για τις αβεβαιότητες της εποχής µας.