Η Ρέα Γαλανάκη μιλάει για το βιβλίο της «Ελένη ή Ο Κανένας» στη Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης Χαλανδρίου

Την Τετάρτη 29η Μαρτίου και ώρα 18:30 η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης Χαλανδρίου υποδέχεται τη συγγραφέα του βιβλίου «Ελένη ή Ο Κανένας» (εκδ. Καστανιώτη),  Ρέα Γαλανάκη.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου 

Φιλικής Εταιρείας και Τοµπάζη 18, Χαλάνδρι
210-6820464
vivliothiki@halandri.gr

«Κρύφτηκα αποκαλύπτοντας, αφού αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να διασωθεί κανείς μέσα από την τέχνη»

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένα μυθιστόρημα για το αίμα που γίνεται πληγή, για τις μνήμες με αγκάθια, μα και για την αναπόδραστη μοίρα των θνητών. Μια πραγματεία για τη γυναικεία φύση μα και την ανθρώπινη λαχτάρα για την υπέρβαση των θνητών ορίων.
Ιστορία της Ελένης Αλταμούρα, της πρώτης γυναίκας ζωγράφου στην Ελλάδα που ντύθηκε άντρας για να καταφέρει να έχει πρόσβαση στον απαγορευμένο για το φύλο της καρπό της γνώσης.
Ταξίδευσε στην Ιταλία, μαθήτευσε στους πιο ονομαστούς δασκάλους ζωγραφικής, μα λαβωμένη από τον έρωτα για τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα αφήνεται στη γυναικεία μοίρα. Γεννά τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τη Σοφία και τον Αλέξανδρο. Τα δύο πρώτα της τα πήρε ο θάνατος σε νεαρή ηλικία. Το τρίτο της το στέρησε ο έρωτας της ζωής της εγκαταλείποντάς την μονάχη, λίγο μετά το γάμο τους. Η Ελένη δεν ξεπέρασε ποτέ αυτήν την εγκατάλειψη, μα και το γεγονός ότι η γυναικεία της φύση τελικά νίκησε την αγωνία της να σπάσει τα δεσμά.
Ένα βιβλίο γραμμένο από γυναικείο χέρι με ηρωίδα μια γυναίκα σύμβολο του αγώνα ενάντια στη γυναικεία μοίρα. Μα δε μένει εκεί. Δε γίνεται απλά ένα ακόμη φεμινιστικό μανιφέστο.
Η συγγραφέας καταφέρνει να υψώσει την Ελένη με τα πολλαπλά προσωπεία της σε σύμβολο του ανθρώπου που επαναστατεί ενάντια στην ίδια τη ζωή, ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη φύση με όχημα την τέχνη.