Η 2η ομιλία-μάθημα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η σειρά των Ομιλιών-Μαθημάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για το 2017 με γενικό θέμα τα Φυτά, συνεχίζεται την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 με την ομιλία του Γρηγόρη Ιατρού, Ομότιμου Καθηγητή Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, με τίτλο:

«Πλούτος και μοναδικότητα της Ελληνικής Χλωρίδας. Μέθοδοι Συστηματικής Κατάταξης από τον Λινναίο έως σήμερα και η Βοτανική Συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας»

Περίληψη της Ομιλίας

Η επιστήμη της Συστηματικής Βοτανικής έχει στόχο την αναγνώριση, περιγραφή και κατάταξη της ποικιλότητας των φυτών. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα, Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.α. Αργότερα οι Caesalpino, Bauhin, μεταξύ άλλων, κατέγραψαν φυτά με τα χαρακτηριστικά τους σε χλωριδικούς καταλόγους. Ο Λινναίος στη συνέχεια οργάνωσε τις μέχρι τότε πληροφορίες και έβαλε μια τάξη στην υπάρχουσα κατάσταση. Η επιστήμη της ταξινόμησης η συστηματικής, εξελίχθηκε διαχρονικά και ταυτόχρονα με την δυνατότητα παρατήρησης λεπτομερειών (μικροσκόπιο, στερεοσκόπιο) και την πρόοδο άλλων επιστημών π.χ. Μαθηματικά (αριθμητική ταξινόμηση), Χημεία (χημείο- ταξινόμηση), Μοριακή Βιολογία (μοριακή ταξινόμηση) κ.α., έχοντας πλέον ορισθεί ως Βίο-συστηματική. Όσες περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονται με κλασσικές η μοντέρνες μεθόδους, εξεταζόμενες σε συνδυασμό, βοηθούν αποτελεσματικότερα για την αναγνώριση και κατάταξη ενός φυτικού οργανισμού.
Η αναγνώριση και καταγραφή της πλουσιότατης και μοναδικής Ελληνικής χλωρίδας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αναφέρουν 6640 taxa (είδη και υποείδη), από τα οποία 1471 είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι 20 taxa έχουν προστεθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Για το θέμα των Συλλογών του Μουσείου, θα μιλήσει ο Διονύσης Μέρμυγκας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Βοτανικής ΜΓΦΙ.

Περίληψη Ομιλίας

Η μελέτη της ελληνικής χλωρίδας αποτέλεσε προτεραιότητα του Μουσείου Γουλανδρή από την ίδρυση του το 1964, καθώς ξεκίνησε τις εργασίες του ως βοτανικό μουσείο με σκοπό την ενθάρρυνση της βοτανικής έρευνας και τη διάδοση της βοτανικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Οι μελέτες και οι ερευνητικές αποστολές του βοτανικού τμήματος στάθηκαν καινοτόμες και συνέβαλαν στη γνώση και προστασία του χλωριδικού πλούτου της χώρας μας. Συνεργάτες του διετέλεσαν οι επιφανέστεροι Έλληνες και ξένοι βοτανικοί. Οι εργασίες του τμήματος πέρα από την υποστήριξη και δημοσίευση πολυάριθμων μελετών, συνετέλεσαν και στη δημιουργία και διαρκή εμπλουτισμό της βοτανικής του συλλογής η οποία καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής χλωρίδας και θεωρείται η καλύτερα οργανωμένη στη χώρα μας. Η ομιλία θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την ιστορία του βοτανικού τμήματος, τη συμβολή των προσώπων που το έκαναν μεγάλο και τις ιδιαιτερότητες της συλλογής του.

Η ομιλίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).
Οι Ομιλίες-Μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη

Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν Bεβαίωση Συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-8015 870 εσωτ. 555

 

Βιογραφικά Ομιλητών

Γρηγόρης Ιατρού, Ομότιμος Καθηγητής, Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών. (iatrou@upatras.gr)

Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μυήθηκε σε θέματα ενδημισμού των χλωρίδων, στο Πανεπιστήμιο του Newchatel, στην Ελβετία, με τον καθηγητή C. FAVARGER. Ολοκλήρωσε την Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα «Συμβολή στη μελέτη της ενδημικής χλωρίδας της Πελοποννήσου».
Υπηρέτησε στο Τμήμα Βιολογίας για 39 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώνοντας την ακαδημαϊκή του πορεία στη βαθμίδα του Καθηγητή το 2016. Τον Ιανουάριο του 2017 τιμήθηκε με την απονομή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή.
Περιέγραψε 19 νέα για την επιστήμη taxa από την Ελληνική χλωρίδα, ως μοναδικός συγγραφέας ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συμβάλλει στην έκδοση ερευνητικών και εκπαιδευτικών βιβλιων:
ΤΑΝ, Κ. & ΙATROU, Gr. (2001): Endemic Plants of Greece-The Peloponnese.
DIMOPOULOS P., T. RAUS, E. BERGMEIER, T. CONSTANTINIDIS, G. IATROU, S. KOKKINI, A. STRID & D. TZANOUDAKIS (2013). Vascular Plants of Greece. An annotated checklist.
ΘΑΝΟΣ, Κ., ΙΑΤΡΟΥ, ΓΡ., ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ, Ν., (2014). ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΒIOLOGY OF PLANTS, student text book in Greek ) RAVEN, P., EVERT, F. R., EICHHORN, E. S.), Γενική Επιμέλεια της Ελληνικής Έκδοσης.
ΙΑΤΡΟΥ, Γρ. (2006). ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ, Μέρος Α! Θεωρία. Πανεπιστημιακές παραδόσεις, 190 σελίδες. Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών.
ΙΑΤΡΟΥ, Γρ. (2006). ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ, Μέρος Β! Κλείδες προσδιορισμού των φυτών της Ελλάδας. 131 σελίδες. Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών.
ΙΑΤΡΟΥ, Γρ. (2016). ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ, Θεωρία. Πανεπιστημιακές παραδόσεις, 315 σελίδες. Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών.
Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει επιπλέον 90 δημοσιεύσεις, από τις οποίες οι 42 είναι σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους με σύστημα κριτών.
Υπήρξε επιβλέπων καθηγητής δύο Διδακτορικών διατριβών, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και τριών που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ ήταν μέλος των τριμελών επιτροπών επίβλεψης σε άλλες οκτώ διδακτορικές διατριβές. Ήταν επιβλέπων καθηγητής για την εκπόνηση 15 Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών, ενώ ήταν μέλος των τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών σε άλλες 9
Είναι συντονιστής του ένδο-πανεπιστημιακού Δικτύου BIOFLORA, όπου με άλλους συναδέλφους των Τμημάτων Βιολογίας, Φαρμακευτικού και Χημείας επεξεργάστηκε και παρουσίασε θέματα σχετικά με την χρησιμότητα και δράση των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).
Συνέβαλε στην επαφή και τη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία και τους φορείς της, ι) μέσω του ερευνητικού προγράμματος Re-HERB, ιι) Προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού από το 2010 έως σήμερα.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Φυτών και ως Συντονιστής της Τριμελούς επιτροπής για τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου.
Εκλέχτηκε και υπηρέτησε για μία θητεία (2 έτη) ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και για τρείς θητείες (6 έτη) ως Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας.

Διονύσης Μέρμυγκας, Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφιος Δρ. Βιολογίας, Υπεύθυνος Βοτανικού Τμήματος ΜΓΦΙ

Η ένταξη του πριν από μια περίπου δεκαετία στο δυναμικό του βοτανικού τμήματος του Μουσείου και η συνεργασία με τα ιστορικά στελέχη του, αποτέλεσε το καταλυτικό γεγονός για να ασχοληθεί με τη βοτανική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας και τη διαχείριση της Βοτανικής Συλλογής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.