Θεατρική παράσταση «Passport Zelenyia button/Διαβατήριο Πράσινο Κουμπί» στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι

Μια γυναίκα πρόσφυγας από τη Βουλγαρία περνά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέσω Τουρκίας και δύο Έλληνες συνοριοφύλακες τη συλλαμβάνουν. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία της, οι συνοριοφύλακες της περνούν χειροπέδες και την ανακρίνουν. Μέσα από την ανάκριση, τους διηγείται όλη την ιστορία της σχετικά με το πώς έφτασε μέχρι τον Έβρο μαζί με άλλους. Στη διάρκεια της αφήγησης οι συνοριοφύλακες συνειδητοποιούν ότι όλο της το βιος είναι ένα σωρό κασσέτες, που τις έχει δεμένες πάνω της. Γιατί όμως; Επειδή η ίδια δε γράφει ημερολόγιο ούτε τραβάει φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις της από τον τόπο της είναι ακουστικές. Όλες γραμμένες σε κασέτες. Τις οποίες τις βάζει να τις ακούσουν οι συνοριοφύλακες, αλλά κυρίως για να τις ακούσει η ίδια. Έτσι, όλες οι ιστορίες της, δικές της ή αλλωνών, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Η παράσταση πραγματεύεται την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον άγριο αποχωρισμό από την οικογένεια, από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αποτελεί το αποτελέσμα μιας πανευρωπαϊκής παραγωγής με την συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών. Πρόκειται για το project FAIDRA που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα CREATIVE EUROPE. Εμπνευστής και συντονιστής του project είναι ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ που κατέθεσε το πρόγραμμα μέσα από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ που είναι η σχολή και το ερευνητικό κέντρο του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ.

Το Τόπος αλλού και ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ συνεργάστηκαν και συντόνισαν έξι θεατρικούς οργανισμούς από την Ιταλία «TEATRO DEI VENTI», τη Σουηδία «TEATRE «SAGOHUSET», τη Ρουμάνια «ARTEMIS» , την Πολωνία «DOBRA WOLLA», τη Βουλγαρία «PRO-RODOPI FOUNDATION» και τον Ελληνικό Ευρωπαϊκό οργανισμό ΠΡΙΣΜΑ.

Ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε σε πραγματικές ιστορίες μεταναστών που συνέλεξαν οι 7 οργανισμοί. Στην παράσταση συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί. Ο καθένας θα παίζει στη γλώσσα του και θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα αντίστοιχα σημεία.

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής – Σκηνικό-κουστούμια: Μίκα Πανάγου – Μουσική: Χρήστος Ξενάκης – Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Καμτσής, Petar Todorov – Παίζουν οι: Εύα Γαλογαύρου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος (Ελλάδα) Desislava Mintcheva, Vesselina Babatiakova (Βουλγαρία) Valentina Parizzi, Davide Filippi (Ιταλία) Sonja Lindblom(Σουηδία) Marek Kosciolek, Anna Giniewska (Πολωνία), Theodore Ivan (Ρουμανία).

http://faidraproject.eu/
http://topos-allou.gr/

Για κρατήσεις θέσεων: 2108656004, 2108679535
Η παράσταση θα παιχτεί 3 & 4 Ιουνίου 2017 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία και τη Σουηδία.

Η είσοδος είναι δωρεάν.