«Μία πορνογραφική σχέση» στη CineΔράση

Την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 20:15 η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση παρουσιάζει στο ΤΥΠΕΤ την γαλλική ταινία «Μία πορνογραφική σχέση».

Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ)
Π. Μπακογιάννη 38-42
Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 6974371054 & 6974039850

Μία Πορνογραφική Σχέση/Une Liaison Pornographique

Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γαλλία, 1999
Διάρκεια: 83΄
Σκηνοθεσία: Frédéric Fonteyne
Πρωταγωνιστούν: Nathalie Baye, Sergi Lopez, Paul Pavel, Sylvie Van den Elsen, Jacques Viala

 H «Πορνογραφική Σχέση» είναι μια ξεχωριστή ταινία για τον απρόβλεπτο και βαθύ έρωτα και το δισταγμό των ανθρώπων να  αφήσουν τα συναισθήματα τους να ανθίσουν, κυριευμένοι από το φόβο ότι κάποτε οι όμορφες στιγμές θα τελειώσουν και τη θέση τους θα πάρει ο πόνος. O τίτλος παραπλανεί έξυπνα, γιατί κάθε άλλο παρά πορνογραφική είναι αυτή η τρυφερή, σοβαρή μέσα στο διακριτικό της χιούμορ σπουδή χαρακτήρων  με φόντο το απρόσωπο περιβάλλον της μεγαλούπολης.
Αποτυχημένοι δεσμοί, αφόρητη μοναξιά, ανομολόγητες φαντασιώσεις, θα οδηγήσουν δύο 40άρηδες, έναν άντρα και μια γυναίκα να αναζητήσουν ερωτικό σύντροφο μέσα από τις στήλες ενός ερωτικού εντύπου. Αυτή Παριζιάνα, σχετικά ώριμη, θα βάλει αγγελία αναζητώντας παρτενέρ, με τον οποίο επιθυμεί να υλοποιήσει μια ακραία ερωτική φαντασίωση. Κάτι που ήθελε να κάνει πάντα με έναν άντρα και τώρα στα 40 της αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να μην το ζήσει ποτέ αν δεν αναλάβει άμεσα δράση. Αυτός Ισπανός και νεότερος θα απαντήσει. Θα συναντηθούν σε ένα μικρό καφέ μιας συνοικίας του Παρισιού. Δυο ευπαρουσίαστοι, συνηθισμένοι άνθρωποι. Είναι αμήχανοι, γεμάτοι σιωπή και χαμόγελα, αγχωμένοι, αλλά ξέρουν τι θέλουν. Μια ανώνυμη, καθαρά σεξουαλική σχέση, δίχως άλλες δεσμεύσεις. Θα κρατήσουν μυστική ο ένας από τον άλλο την ταυτότητά τους και θα συναντιούνται τη μία εβδομάδα μετά την άλλη. Πάντα με τον ίδιο τρόπο. Πάντα στο ίδιο καφέ και ύστερα σε ένα δωμάτιο του ίδιου ξενοδοχείου. Μυστικό θα κρατήσουν και από τους θεατές  αυτό που ψάχνουν, αυτή τη φαντασίωση που υλοποιείται πίσω από την κλειστή πόρτα του δωματίου. Το μόνο που τους επιτρέπουν, είναι όταν όλα έχουν τελειώσει, να δουν στα πρόσωπά τους την θετική απάντηση στην ερώτηση «ήταν καλό;».
 Και έρχεται μια μέρα, που εκείνη ζητά να κάνουν κάτι διαφορετικό. Να κάνουν σεξ, κανονικά, απλά, για πρώτη φορά. Το ερώτημα που θέτει η ταινία είναι αν θα το τολμήσουν,  και αν θα επιτρέψουν να επιβιώσει ο δυνατός έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους. Γιατί μαζί με τον έρωτα γεννιούνται και όλοι οι φόβοι που τον συνοδεύουν. Οι δύο εραστές γρήγορα συνειδητοποιούν ότι ο έρωτας είναι πολύ πιο επικίνδυνος και τολμηρός από την περίφημη φαντασίωσή τους. Αλλά θα αφεθούν να τον ζήσουν και αυτή η διαφορετική επαφή θα αλλάξει ολοκληρωτικά την ιστορία τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με αυτό που φοβούνται περισσότερο από όλα, την μεγαλύτερη και πιο ακραία φαντασίωση: τον ίδιο τον έρωτα.

Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας (1999), όπου η πρωταγωνίστρια τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.