«Οι ζωές των άλλων» στη Cine-Δράση

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων CineΔράση παρουσιάζει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 20:15 τη γερμανική ταινία «Οι ζωές των άλλων» (Das Leben der anderen)  στο ΤΥΠΕΤ.

Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης
(πρώην ΤΥΠΕΤ) – Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 6974371054 & 6974039850
cinedrasi2011@gmail.com

Οι Ζωές Των Άλλων/Das Leben Der Anderen
Γερμανία, 2006
Διάρκεια: 137′
Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck
Παίζουν: Martina Gedeck, Ulrich Muhe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Thieme. Μουσική: Gabriel Yared
Φωτογραφία: Hagen Bogdanski

Η δράση της Στάζι έδωσε την αφορμή στον σκηνοθέτη Florian Henckel von Donnersmarck να δημιουργήσει την ταινία « Οι ζωές των άλλων». Στο στόχαστρο της υπηρεσίας μπαίνει ένα ζευγάρι καλλιτεχνών. Ο Γκιοργκ Ντράιμαν, ο πιο τιμημένος και δημοφιλής θεατρικός συγγραφέας, πιστεύει στον κομμουνισμό και τον τρόπο που αυτός υλοποιείται στη χώρα του, έρχεται όμως η στιγμή που οι φιλοκαθεστωτικές αντιλήψεις του αμφισβητούνται. Οι έντονες υποψίες σε βάρος του, τροφοδοτούνται όχι από στοιχεία, αλλά από μια αίσθηση ότι τα πάντα σε αυτόν δείχνουν πολύ άψογα και η υποταγή του στο καθεστώς πολύ στρογγυλεμένη και άνετη για να είναι αληθινή. Η σύντροφός του είναι μια όμορφη, καταξιωμένη ηθοποιός, εξαρτημένη από παράνομα φάρμακα, με μεγάλη αγάπη για το επάγγελμά της. Είναι ερωτευμένη με τον συγγραφέα αλλά τα πάθη της την κάνουν ερωμένη, κατά καιρούς και με το ζόρι(;), ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, που της εξασφαλίζει προστασία. Όταν οι καταστάσεις την υποχρεώνουν να επιλέξει σύντροφο και εγκαταλείπει το στέλεχος, η εκδικητικότητα του πρώην εραστή της ενισχύει και επισπεύδει τις διαδικασίες παρακολούθησης του συγγραφέα. Παρακολούθηση που αποκαλύπτει ότι οι υποψίες σε βάρος του είναι βάσιμες, καθόσον αυτός έχει όντως επαναστατήσει εναντίον του καθεστώτος και προτίθεται να στείλει στη Δύση μανιφέστο με το οποίο στιγματίζει τα κακώς κείμενα στη χώρα του.
Το πάζλ των χαρακτήρων συμπληρώνουν ο αυταρχικός διοικητής της Στάζι, Γκρούμπιτζ και ο πράκτορας Γκερντ Βίσλερ, που παίρνει την εντολή να οργανώσει επιχείρηση παρακολούθησης κάθε πλευράς της ζωής του συγγραφέα. Ο χαρακτήρας του πράκτορα είναι ο πλέον τραγικός της ταινίας. Βιώνει απίστευτες εσωτερικές ανατροπές και συγκρούσεις, ταλαντεύεται διαρκώς ανάμεσα στο καθήκον και τα αισθήματα του. Συναισθανόμενος τον παραλογισμό όσων συμβαίνουν γύρω του, προσπαθεί να προστατεύσει το ζευγάρι και τον έρωτα του, παραχαράσσοντας τα πρακτικά της παρακολούθησης, «προδίδοντας» και αυτός με τη σειρά του την πατρίδα του.