«Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» του Καουρισμάκι στη CineΔράση

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 20:15 η Κινηματογραφική Λέσχη βριλησσίων Cine-Δράσηπροβάλλει τη φινλανδική ταινία «Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν» (Mies vailla menneisyytta/ The Man Without a Past) του Aki Kaurismäki.

Φινλανδία, 2002. Διάρκεια: 97′. Σκηνοθέτης: Aki Kaurismäki. Σενάριο: Aki Kaurismäki. Παίζουν: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tahti, Juhani Niemela.
Ένας τυχαίος, άγνωστος τύπος που κατεβαίνει από το τρένο σε μια άγνωστη πόλη δέχεται βίαιη επίθεση από συμμορία χουλιγκάνων. Στο νοσοκομείο διαπιστώνεται ο κλινικός του θάνατος. Όμως, εκείνος επανέρχεται και με μπανταρισμένο πρόσωπο καταλήγει στον σκουπιδοτενεκέ την πόλης. Μια οικογένεια άστεγων και περιφρονημένων τον περιθάλπει και μια ομάδα του Στρατού Σωτηρίας του προσφέρει ένα πιάτο ζεστή σούπα και ένα χρησιμοποιημένο κοστούμι. Κανείς δεν ξέρει το όνομά του, το επάγγελμά του, τον προορισμό του και το παρελθόν του. Ούτε εκείνοι ούτε ο ίδιος. Η μνήμη του μοιάζει με κοντέρ. Μηδενίζει τα χιλιόμετρα και αρπάζει την δεύτερη ευκαιρία.
Η ταινία βραβεύτηκε με 21 συνολικά Βραβεία, ανάμεσά τους με το Μέγα βραβείο επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, Α’ γυναικείου ρόλου Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο καλύτερης ταινίας 2002 από FIPRESCI (όλα το 2002). Επιπλέον είχε άλλες 24 υποψηφιότητες.

ΤΥΠΕΤ, Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) – Βριλήσσια – Τηλέφωνο: 6974371054 & 6974039850 – cinedrasi2011@gmail.com.