«Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας»: ατομική έκθεση του Αριστείδη Ρωμανού

Η Estudio Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αριστείδη Ρωμανού, με τίτλο «Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας».

«Ο Αριστείδης Ρωμανός, ως αρχιτέκτονας με γνώσεις και εμπειρία στην πολεοδομία, σχολιάζει το σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, μέσα από τις εγκαταστάσεις και τα σχέδιά του.

Οι εγκαταστάσεις θυμίζουν comic strip, όπου κάθε διαφορετικό panel αποτελεί και μία αυτόνομη ιστορία. Σε αυτές τις μικρογραφίες της κοινωνίας ο Ρωμανός θρέφει την σχεδόν ηδονοβλεπτική περιέργειά μας και απαντά στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν αφαιρούσαμε τις προσόψεις των πυκνοκατοικημένων πολυκατοικιών». Ζώντας, πλέον, αλλοτριωμένοι από τον εαυτό μας και αποξενωμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας, τι θα βλέπαμε, άραγε, αν αφαιρούσε κανείς αυτή την «ασπίδα» ιδιωτικότητας;

Παρατηρώντας τα σχέδια του, αντικρίζουμε ένα δυστοπικό μέλλον που, ίσως μοιάζει αληθινό. Σκιαγραφείται μπροστά μας ένα αστικό περιβάλλον, όπου το όραμα του Le Corbusier για σπίτια-μηχανές στις οποίες ζούμε μέσα, βγαίνει εκτός ελέγχου και , όπως έχει γράψει και ο Άγγελος Τερζάκης, επέρχεται ο «πλήρης εξανδραποδισμός». Βλέπουμε, ακόμα, πολεοδομικούς εφιάλτες, όπου κατασκευάζονται «τεχνητά εδάφη», οι διαφημίσεις κατακλύζουν το οπτικό μας πεδίο και τα «τουριστικά» σημεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε μία μεγάλη καφετέρια.

Ο Αριστείδης Ρωμανός, όμως, με το έντονα ευαίσθητο και παρατηρητικό βλέμμα του, παίζει με την ιδέα της αποστασιοποίησης, συνδυάζοντας στο έργο του στοιχεία ρεαλισμού, παρωδίας, και κωμωδίας, μαζί, ώστε να μας βάλει σε σκέψεις πάνω στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από φαινομενικά κοινότοπες, συνηθισμένες και συναισθηματικά ουδέτερες σκηνές.

Η έκθεση στην Estudio Gallery δεν κλείνει χωρίς να γίνει και νύξη στην Ουτοπία, μία αναφορά στην ηρεμία και τη γαλήνη που βγάζει η φύση. Έτσι, ο Αριστείδης Ρωμανός επιτυγχάνει να ισορροπήσει τους προβληματισμούς, τη νοσταλγία και τη μελαγχολία με την ομορφιά και το χιούμορ, μέσα από το σύνολο των έργων του.»
Μαρία Παπαδοπούλου, απόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΣΚΤ

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου 2017.

 

Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά  10:00 έως 20:00
Σάββατο και Κυριακή:  12:00 έως 19:00

Estudio Gallery
Κυριαζή 22α, Κηφισιά
Τηλ. 210 8086611
@EstudioGallery
machi@estudio.gr