«Ρίζες: καταγωγές και παραδόσεις» – Έκθεση της Pascaline Bossu στη Zivasart Gallery

 

Την Πέμπτη 11 Μαΐου μετά τις 20:00 εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Pascaline Bossu με τίτλο «Ρίζες: καταγωγές και παραδόσεις» στην αίθουσα τέχνης Zivasart Gallery. 

Η Pascaline Bossu “ντύνει” τα πορτραίτα των Γάλλων προγόνων της με ελληνικές παραδοσιακές στολές από τη συλλογή του μουσείου Μπενάκη και έτσι επιτυγχάνει το πάντρεμα των δύο πολιτισμών ανάμεσα σε σχέδια ελαιώνων και δασών της ελληνικής υπαίθρου και το μετασχηματισμό τους σε ένα φόρο τιμής της ζωγράφου προς τους προγόνους της αλλά και γενικότερα σε έναν ύμνο στη ζωή.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές της έκθεσης, «ντύνοντας τους γάλλους προγόνους της με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, η καλλιτέχνις περιβάλλει τη ζωή τους με ένα νέο αφήγημα. Λαμβάνοντας υπʼ όψιν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, η Πασκαλίν Μποσύ έχει επιλέξει για τον καθένα τη στολή που ταιριάζει καλύτερα με την προσωπικότητά του. Με αυτόν τον τρόπο, συσχετίζει τη γαλλική με την ελληνική κουλτούρα και αναδεικνύει την κοινή ιστορία που συνδέει τις δυο χώρες. (…)
Για τη ζωγράφο, αυτές οι τοπικές ενδυμασίες, εμπνευσμένες από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, αντιπροσωπεύουν την οικογενειακή κληρονομιά που περνάει απο γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες. Συμβολίζουν την ομορφιά και την υψηλή ποιότητα της λαικής παράδοσης , που αντέχει στο χρόνο, και έρχεται σε αντίθεση με την σημερινή καταναλωτική κοινωνία μας που καταστρέφει και μολύνει το περιβάλλον, παράγοντας σε υπερβολικό αριθμό προϊόντα “μιας χρήσης”. (…)
Η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά εννέα πορτρέτων. Τα πρόσωπα στέκονται αντικριστά στον θεατή, ακίνητα, δείχνοντάς του μια όψη ήρεμη, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, όπως στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, σε αντίθεση με τις σύγχρονες σέλφι. Ελαιώνες ή δάση με πλατάνια, τους αγκαλιάζουν και τους συντροφεύουν με τις ραβδώσεις, τις ρίζες, τη φλούδα τους, σε ένα περιβάλλον μαγικό και διαχρονικό. Τα κλαδιά τους απλώνονται σαν δάχτυλα μάγισσας, οι κορμοί τους πατάνε γερά στο έδαφος σαν σοφοί γέροντες.»

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9:00 – 21:00.

 Zivasart Gallery
Παντανάσσης 1
Μαρούσι
Τηλ: 2106830648
6936531703
zivasart@yahoo.gr