Ρομπότ σαλαμάνδρα που μπορεί να κολυμπάει και να περπατάει (video)

Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη κατασκεύασαν ένα νέο ρομπότ σαλαμάνδρα σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να περπατάει, να κολυμπάει και αρκετά ευέλικτο για να στρίβει σε γωνίες. Οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η σπονδυλική στήλη ελέγχει την κίνηση σε ζώα και στον άνθρωπο, ώστε κάποτε αυτή η τεχνολογία να μπορέσει να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν από τις σαλαμάνδρες, γιατί είναι ζωντανά απολιθώματα-μοιάζουν πολύ με τους πρώτους οργανισμούς που βγήκαν στη στεριά, και περνούν αβίαστα από το κολύμπι στο περπάτημα και αντίστροφα. Ουσιαστικά είναι ο κρίκος που συνδέει το κολύμπι των ψαριών και το περπάτημα των τετραπόδων.
Πηγή αυτής της κίνησης στις σαλαμάνδρες είναι η σπονδυλική τους στήλη. Οι επιστήμονες μάλιστα κατάφεραν να κάνουν μία ακέφαλη σαλαμάνδρα να κουνηθεί σαν να περπατάει και σαν να κολυμπάει ερεθίζοντας τη σπονδυλική στήλη με διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα.
Στη συνέχεια, μελετώντας το νευρικό σύστημα των ζώων και παρατηρώντας τις κινήσεις του σκελετού τους όταν περπατούν και κολυμπούν, οι ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που μιμείται τις κινήσεις αυτές σχεδόν τέλεια.