Σαββατοκύριακο με τα παιδιά στα Βόρεια (8-10 Δεκεμβρίου)

Από παιδικές παραστάσεις και προβολές ταινιών μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων και παιδικές δραστηριότητες, το σαββατοκύριακο στα Βόρεια Προάστια είναι πλούσιο σε προτάσεις για να περάσουν καλά τα παιδιά.

Εκδηλώσεις για παιδιά στον «Ευριπίδη»

Η Μπάμπουσκα  της Ξένιας Καλογεροπούλου – Εκδόσεις Μάρτης

Εκδήλωση για παιδιά από 4 ετών
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12.00 
Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310

Γιατί οι τρεις μάγοι χτυπούν ξαφνικά την πόρτα της Μπάμπουσκας; Πώς θα την πείσουν να τους ακολουθήσει στο νυχτερινό τους ταξίδι προς τον νεογέννητο βασιλιά;
Μια υπέροχη ατμοσφαιρική χριστουγεννιάτικη ιστoρία ζωντανεύει με την ξεχωριστή αφήγηση της Ξένιας Καλογεροπούλου!
Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι με τη θεατρολόγο Άννα Παπαφίγκου.

Εργαστήρι για παιδιά από 5 ετών εμπνευσμένο από τον Έρικ Καρλ


Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 12.00
Ευριπίδης στη Στοά, Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι

Σας περιμένουμε σε ένα μοναδικό και άκρως δημιουργικό εργαστήρι χαρτοδιπλωτικής τέχνης και τεχνικής κολάζ με αφορμή το βιβλίο του Έρικ Καρλ «Χιονίζει», από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο!
Ελάτε να φτιάξουμε τις δικές μας χριστουγεννιάτικες κάρτες και να ευχηθούμε όλοι μαζί χρόνια πολλά και καλά!

 

Παιδικές ταινίες στη Βορέειο Βιβλιοθήκη

Στον Παιδικό Κινηματογράφο  για τη ψυχαγωγία των παιδιών αφιερώνει το μήνα Δεκέμβριο η Δημοτική Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου. Με ελεύθερη είσοδο για πέντε παιδικές κινηματογραφικές ταινίες, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαύσουν αγαπημένους ήρωες, που θα τους χαρίσουν αβίαστα το γέλιο. Ειδικότερα, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 17:00 – 19:00 θα προβληθεί η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Επικίνδυνες Ψαρικές Αποστολές/Seefood», ενώ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου προβάλλεται η ταινία «Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών/Minuscule: La Vallée des Fourmis Perdues»Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 210 – 6147181 – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Βορέειος Βιβλιοθήκη, Στεφάνου Δραγούμη & Μιλτιάδου 30 Τηλ. 210 6147181 Διεύθυνση Αθλητισμού & Πολιτισμού.

 

Δημιουργική απασχόληση – Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού στο «Πόλις»

Ο «Αστροβάτης» γεμίζει τα Σάββατα των παιδιών με ΓέλιοΔημιουργίες, Παιχνίδι, Πολιτισμό με την εκπαίδευση των συναισθημάτων μέσα από τη διαδικασία της θεατρικής έκφρασης.  Εκπαιδευτικοί,Θεατρολόγοι και Ηθοποιοί δημιουργούν, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του θεατρικές ομάδες για μικρούς, οι οποίες θα λειτουργούν κάθε Σάββατο. Μέσα από την ασφάλεια της ομάδας, τα παιδιά θα μπορέσουν να εκφραστούν σωματικά αλλά και συναισθηματικά, να γνωρίσουν τα όριά τους και να τα ξεπεράσουν, να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν, να παίξουν, να μάθουν βασικές αρχές του θεάτρου, των τεχνών και τέλος, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τη δική μας παράσταση.

Δημιουργική Απασχόληση Θεατρική ομάδα παιδιών Δημοτικού 5-11 ετών, κάθε Σάββατο 12.00-13.30
Μία δημιουργική απασχόληση παιδιών, που βρίσκονται στο δημοτικό, με βάση το θεατρικό παιχνίδι. Μέσα από ομαδικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και κατασκευές, θα αναπτύξουμε τη φαντασία μας και θα μπούμε κρυφά στον κόσμο των παραμυθιών, δημιουργώντας μία μαγική παράσταση.
Τα παιδιά θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, θα αναλύσουν συμπεριφορές και αξίες, θα αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση και θα υποστηρίξουν το ένα το άλλο. Με πολύ παιχνίδι, μουσική και γέλιο, στοιχεία απαραίτητα για παιδιά του δημοτικού, μέσα από τη θεατρική διαδικασία (κινησιολογικά ζεστάματα, αυτοσχεδιασμούς, θεατρικά παιχνίδια), θα φτιάξουμε μαζί μία ομάδα που θα ταξιδεύει στους πιο απίστευτους προορισμούς με όχημα, τι άλλο; Τη φαντασία! Μέχρι το τέλος του Μάη, το πιο όμορφο ταξίδι μας θα έχει γίνει παράσταση! Τα παιδιά που συμμετέχουν ατις ομάδες μέσα από τη σημαντική παιδαγωγική αρχή -της αυτενέργειας-, εξελίσσουν τη δράση, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, καθώς το καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό της περιεχόμενο, προσαρμόζεται στη δυναμική και την ηλικία της κάθε ομάδας. Αυτή η δημιουργική, βιωματική διαδικασία που εμπεριέχει τη ζωντάνια και τη χαρά της συμμετοχής στα πράγματα, αποτελεί το πιο ενδιαφέρον, και βαθύτατα παιδαγωγικό, στοιχείο της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού. Τα παιδιά απολαμβάνουν, με ουσιαστική ευχαρίστηση που προκύπτει από τη συμμετοχή και τη συνδημιουργία. Την επιμέλεια των Παιδαγωγικών, Πολιτιστικών και Θεατρικών Δημιουργιών έχει η Αντιγόνη Σταυροπούλου Παιδαγωγός πτυχιούχος Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Κρήτης και πτυχιούχος Θεατρικής Σχολής «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» σε συνεργασία με τη Θεατρολόγο και πτυχιούχο Θεατρικής Σχολής «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» Βασιλίνα Κατερίνη καθώς και με έμπειρους Παιδαγωγούς, Θεατρολόγους και Ηθοποιούς.
* Ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών, αναδιαμορφώνονται οι ώρες συνάντησης.
** Οι Γονείς θα μπορούν να χρησιμοποίησουν τη Βιβλιοθήκη και τους υπέροχους χώρους χαλάρωσης και δημιουργίας του “Αστροβάτη” ή να παρακολουθήσουν παράπλευρα Σεμινάρια που διεξάγονται στις διπλανές αίθουσες του “Πόλις”.
​(Συμβολικό κόστος συμμετοχής 10€/Σάββατο ή 30€/μήνα)
Δηλώστε Απαραίτητα Συμμετοχή Online Εγγραφή: εδώ… polis.edu.gr
Περισσότερες Πληροφορίες – τηλ: 210 8000009 – 210 2770181

Πόλις – Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη – Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο – Δια Βίου Μάθησης, Κινητικής Έκφρασης & Επικοινωνίας Ηρακλείου Αττικής – Μαρίνου Αντύπα & Φιλοθέης, 14121 Ηράκλειο Αττικής – τηλ.: 210 8000009 – 210 2770181

 

Πώς άραγε ζωντανεύουν τα παραμύθια; στο Golden Hall

Ένα σύντομο εκπαιδευτικό εργαστήρι από τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό που έχει ως στόχο τη μύηση των παιδιών στην μαγική τέχνη της εικονογράφησης μέσα από τρόπο άμεσο και δημιουργικό, μέσα από απλά βήματα και παραδείγματα.
Ήδη περισσότερα από 300 παιδιά έχουν επισκεφτεί το εργαστήρι εικονογράφησης και έχουν αφήσει …κυριολεκτικά και μεταφορικά το αποτύπωμά τους σε αυτό!
Ο Γιώργος επιλέγει ένα διαφορετικό παραμύθι κάθε φορά ως θέμα του εργαστηρίου. Συνήθως κλασσικό ή παραδοσιακό. Επιλέγει ιστορίες με ήρωες διαχρονικούς και αγαπημένους. Με τρόπο διαδραστικό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάθε στάδιο αυτής της μοναδικής τέχνης. Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της με σχέδιο και χρώμα με δημιουργικό παιχνίδι! Χρησιμοποιώντας απλά σχήματα στην αρχή σχεδιάζει μαζί με τους …μικρούς εικονογράφους τη μορφή των ηρώων ή των αντικειμένων από τα παραμύθια που επιλέγει.
Τα παιδιά με τη σειρά τους προτείνουν και τις δικές τους δημιουργικές ιδέες. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου κάθε παιδί παίρνει ως αναμνηστικό δώρο μία εκτύπωση με την εικονογράφησή του προσαρμοσμένη ως εξώφυλλο του παραμυθιού που έχει επιλεγεί ως θέμα του εργαστηρίου. Το εργαστήριο επισκέπτονται παιδιά διαφορετικής ηλικίας, είναι ανοιχτό σε όλους και απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες από 4 έως 10 ετών.
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00-14:00
«Πως τα ζώα έπλασαν τον άνθρωπο» (παραμύθι των ινδιάνων Β. Αμερικής)
Golden Hall Playroom
 ( 2ος όροφος) – Είσοδος ελεύθερη
Golden Hall, Λ.Κηφισίας 37Α 15123 Μαρούσι – Τηλ: 30 210 6803450

 

«Σάββατο στη Βιβλιοθήκη» στην Αγία Παρασκευή

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει το πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων: «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη 2017-2018». Με έμφαση στο βιβλίο, την ανάγνωση και τις Βιβλιοθήκες, από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο, στα παιδικά τμήματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Παραρτήματος Κοντόπευκου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις, και να συμμετέχουν σε βιβλιοπαιχνίδια και εργαστήρια για την ιστορία και την εξέλιξη του γραπτού λόγου. Όπως γνωρίζουμε η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί για εφέτος παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου. Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, εικονογράφους, θεατρικές ομάδες, τα παιδιά φαντάζονται, διαβάζουν, παίζουν, δημιουργούν και ανακαλύπτουν τις νέες περιπέτειες που τους περιμένουν στη βιβλιοθήκη.
Εφέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τη σύγχρονη ζωγραφική και στο Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο στις 11 το πρωί και απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών.
Είσοδος ελεύθερη
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ
.

 

«Η Ποκαχόντας πάει στο τσίρκο»
Των Θανάση Αποστόλου και Ελευθερίας Αλεξοπούλου

Μια πρωτότυπη θεατρική παιδική παράσταση  με ήρωες την νεαρή Ποκαχόντας και έναν ταλαντούχο παλιάτσο. Ένας πρωτότυπος σχεδιασμός, Κωμωδίας, Παντομίμας, Ταχυδακτυλουργίας, Juggling, Χορού  και μουσικής τσίρκου αφήνουν τα παιδιά άλλοτε με το στόμα ανοικτό θαυμάζοντας τα όσα μαγικά κόλπα εξελίσσονται και άλλοτε τα κάνουν να ξεκαρδίζονται στο γέλιο με τις απίστευτες γκάφες του Παλιάτσου και της Ποκαχόντας.
Ένα ονειρικό ταξίδι διάρκειας 60 λεπτών  στο μαγικό και φανταστικό κόσμο ενός τσίρκου.
Το θέμα του  έργου  πραγματεύεται την στεναχώρια ενός μικρού κλόουν ο οποίος περιπλανιέται απεγνωσμένα από μέρος σε μέρος χωρίς να βρίσκει κοινό για  την παράσταση του. Απογοητευμένος βλέπει  το μικρό του τσίρκο να παραμένει κλειστό, ώσπου ξάφνου, από το πουθενά,  σαν σε όνειρο,  εμφανίζεται μπροστά του μια μικρή Ινδιάνα η οποία προσπαθεί να του χαρίσει ελπίδα, αισιοδοξία και να του διώξει την μελαγχολία, ταξιδεύοντας τον μέσα στους όμορφους χορούς, τις συνήθειες  και την κουλτούρα της δικής της φυλής.
Η παράστασή μας  προσκαλεί τα παιδιά στη χαρά της παρέας, στη δύναμη της φιλίας, την ελπίδα, την αισιοδοξία και την πίστη ότι τα όνειρά μας μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε!
Ωστόσο, οργανικό κομμάτι της παράστασης από την αρχή έως και το τέλος είναι τα πολλά και εντυπωσιακά μαγικά κόλπα σκηνής, ταχυδακτυλουργίες,  juggling με μπάλες, μαντήλια και κορίνες,  και χορός, πάντα με μουσική επένδυση εμπνευσμένη από κλασικά μουσικά κομμάτια του τσίρκου.
Μετά το τέλος της παράστασης πραγματοποιούνται μαγικά κόλπα με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 4  μέχρι 12 ετών, αλλά και στο παιδί μέσα μας που δεν έχει ηλικία!
Συντελεστές της παράστασης:
Σενάριο: Ελευθερία Αλεξοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Αλεξοπούλου – Θανάσης Αποστόλου
Παίζουν: Ελευθερία Αλεξοπούλου ( Richi ) – Θανάσης Αποστόλου ( Sakito )
Κοστούμια: Ελευθερία Αλεξοπούλου
Σκηνικά: Ελευθερία Αλεξοπούλου
Επιλογή μουσικής: Θανάσης Αποστόλου
Φωτογραφία: Χρήστος Βαρβαρέσος
Παραγωγή: Sakito and Richi fantasy – Υπηρεσίες Θεάματος (www.sakitoandrichifantasy.gr)

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο – Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Β. Κων/νου, Μαρούσι (πλησίον Ηλεκτρικού Σταθμού Αμαρουσίου) – Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 6817042.
Ημερομηνίες παραστάσεων: Για τρεις μόνον Κυριακές:  3, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2017
Έναρξη: 12.00 μμ – Διάρκεια 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) – Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 € – Ανέργων 7 € (κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ)

 

«Νιφάδες από όνειρα, κλωστές παραμυθένιες» στο Babel

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου η ομάδα «Χείλια λένε παραμύθια» παρουσιάζει την παράσταση «Νιφάδες από όνειρα, κλωστές παραμυθένιες».

Λένε πως όταν χορεύεις, ταξιδεύεις σε κόσμους μαγικούς. Κι ίσως τούτο να ήταν αληθινό για εκείνες τις βασιλοπούλες, που κάποια Χριστούγεννα αποφάσισαν να ζήσουν λίγο διαφορετικά. Γοβάκια που λιωναν, πρίγκιπες από μακριά καλούν την αλήθεια για να βρουν. Μα οι ιστορίες που τούτοι ακούν, αφορμή θα σταθούν γλυκά να αποκοιμηθούν.

Οι βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους, μας ταξιδεύουν στον κόσμο των παραμυθιών: εκεί που η κυρά Χουχουλιά τινάζει τα παπλώματά της, στο σπίτι μιας καλής νοικοκυράς που αναζητά τους τρεις μάγους, σε ένα νησί και σε ένα χωριό όπου δύο μικρά αγόρια παίζουν μουσική για να ξορκίσουν το κακό, στο δρόμο που περπατά ένα ζυμωτό παιδάκι με χρυσή καρδιά. Ιστορίες γεμάτες μουσικές χριστουγεννιάτικες, τοπία γιορτινά και χιονισμένα, αφηγούνται οι παραμυθούδες Πέγκυ Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου, Καλλιόπη Λιαδή. Ήχους αλλοτινούς, τραγούδια μελωδικά και μαγικά, παίζει με την κιθάρα και τη φλογέρα του ο αρχιμουσικός του παλατιού, Γιάννης Ανθόπουλος.

Συντελεστές 
Καλλιτεχνική επιμέλεια, σχεδιασμός, αφήγηση:
Ομάδα Αφήγησης – Χείλια λένε Παραμύθια
(Πέγκυ Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου, Καλλιόπη Λιαδή)
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ανθόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος, Ειρήνη Νικολακοπούλου

BABEL Πυρήνας Τέχνης
Βασ. Σοφίας 87, Mαρούσι
Ώρα έναρξης: 12:00 το μεσημέρι
Είσοδος: 8 € – Για ανέργους και πολύτεκνους ο ένας συνοδός έχει δωρεάν είσοδο
Eπικοινωνία / Πληροφορίες: 215/52.52.982.

 

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με θέμα «Ζώα που ζουν στο κρύο»

Έχετε παρατηρήσει πόσο ήσυχα είναι όλα στη φύση, όταν κάνει κρύο,  χιονίζει και μοιάζει να μην υπάρχει ζωή;
Κι’ όμως! Υπάρχουν πολλά ζώα που αντέχουν να ζουν στο κρύο  των ψηλών βουνών, της παγωμένης στέπας και των Πόλων.
Τα ζώα αυτά μπορούν να ανακαλύψουν, φέτος, oι μικροί μας φίλοι, με τους γονείς τους
στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Τα μικρά παιδιά 2-4 ετών θα γνωρίσουν μερικά από τα ζώα του κρύου, θα παίξουν και θα ψυχαγωγηθούν μαθαίνοντας!
Ώρες  έναρξης: 11:00 & 12:30. Διάρκεια: 1 ώρα
Ηλικίες: 2 έως 4 ετών Εισιτήριο: 6 € για τους  ενήλικες, 4 € για τα παιδιά (Η συμμετοχή στα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνεται  στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο).
Σε κάθε εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 30 παιδιά. Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.