Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Southampton της Βρετανίας κατάφεραν να αποθηκεύσουν πληροφορίες σε κρύσταλλο σε μέγεθος μικρού νομίσματος, χαράσσοντάς τον με λέιζερ. Η τεχνική θυμίζει πάρα πολύ τους γνωστούς κρυστάλλους εξωγήινης τεχνολογίας από την ταινία ‘Superman”. Ο μικρός αυτός σκληρός δίσκος αντέχει μέχρι και 190 βαθμούς Κελσίου και θα μπορεί να κρατήσει τις πληροφορίες αυτές για 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Είναι ουσιαστικά η πρώτη τεχνολογία που επιτρέπει σε πληροφορίες να διατηρηθούν κυριολεκτικά για πάντα.
Τα πρώτα κείμενα που αποθηκεύτηκαν ήταν αντίγραφα της Magna Carta, της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Βίβλος στα αγγλικά, και η επιστημονική πραγματεία του Ισαάκ Νιούτον ‘περί οπτικών’.
Η τεχνολογία αυτή, επονομαζόμενη ” αποθήκευση πληροφοριών σε 5D” είχε αναφερθεί από τον Peter Kazansky, επικεφαλής του τμήματος οπτοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου, ήδη από το 2013. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν λέιζερ με ταχύτητα το ένα τετρακισεκατομμυριοστό ου δευτερολέπτου για να χαράξουν τις πληροφορίες σε κουκίδες με απόσταση 5 μικρομέτρα μεταξύ τους. Η δυνατότητα κάθε κρυστάλλου σε μέγεθος κέρματος είναι 360 terabytes, δηλαδή 360.000 GB, και αντέχουν σε θερμοκρασία 1000 βαθμών Κελσίου. Το Πανεπιστήμιο τώρα αναζητά επενδυτές από το χώρο της βιομηχανίας για να εξελίξει περαιτέρω την τεχνολογία αυτή.