Σούπα κίτρινης κολοκύθας

Μια εύκολη και υγιεινή σούπα με βελούδινη υφή και πλούσια γεύση, που είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα κρύα.

Υλικά

  • Μία κολοκύθα περ. 1 κιλό ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους 3 εκατοστών
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 3 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι
  • μισή κουταλιά σούπας κύμινο ή πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • Βασιλικός ή μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε με λάδι για 7-10 λεπτά σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το ξύδι μπαλσάμικο και προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών και το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το μούλτι πολτοποιούμε το μείγμα μεχρι να γίνει βελουτέ.

Σερβίρουμε σε μπωλ και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.