Εσύ πώς γιορτάζεις την Παγκόσμια Μέρα των Ζώων;

 

Σήμερα το ημερολόγιο δείχνει 4 Οκτωβρίου, και όλος ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα των Ζώων και του προστάτη Άγιου της, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης. Φέτος, ας μην μείνουμε στο να κοινοποιούμε όμορφες εικόνες από κουταβάκια, λιονταράκια και μικρούς ελέφαντες στα social media, και ας προσπαθήσουμε ο καθένας μας να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό για αυτά.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της οργάνωσης, σκοπός του εορτασμού της Ημέρας των Ζώων είναι “να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους, και να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα”. Μπορείς όμως και εσύ να συμμετάσχεις έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια, εδώ και τώρα.

Κτηνοτροφία

Κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη με μοναδικό σκοπό την σφαγή και κατανάλωσή τους. Αν και δεν μπορούμε όλοι να παραιτηθούμε από την κατανάλωση κρέατος, μπορούμε να φροντίζουμε το κρέας που βάζουμε στο τραπέζι μας να προέρχεται από φάρμες βιολογικής εκτροφής και ελευθέρας βοσκής, οι οποίες έχουν ελεγχθεί για τις συνθήκες εκτροφής και σφαγής των ζώων.

Ζώα διασκέδασης

Ευτυχώς, στην Ελλάδα οι πλανόδιοι αρκουδιάρηδες στα πανηγύρια αποτελούν πια παρελθόν. Ωστόσο, ζώα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στην κακώς εννοούμενη ‘show business’ και ειδικά στα τσίρκα. Ζώα που κανονικά ανήκουν στη φύση, ή έστω σε ζωολογικό κήπο, αναγκάζονται να κάνουν κόλπα και ακροβατικά για να διασκεδάσουν ένα κοινό που αγνοεί τη συστηματική κακομεταχείριση που υφίστανται: συνήθως πρόκειται για ζώα που αποσπάστηκαν βίαια από τη μητέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία και έμαθαν τα ‘κόλπα’ τους μέσα από συνεχείς βασανισμούς, πόνο και φόβο.

Ζώα σε εργαστήρια

Εκατομμύρια ζώα στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται για επιστημονικά πειράματα και σε δοκιμές τροφίμων, καλλυντικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Μπορείτε να αγοράζετε καλλυντικά που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (αναζητήστε την ειδική σήμανση).

Ζώα συντροφιάς

Τα τελευταία χρόνια έχει έλθει στην επιφάνεια το φαινόμενο της συστηματικής εκμετάλλευσης σκυλιών ράτσας προς αναπαραγωγή. Σκύλες που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες εξαναγκάζονται σε συνεχείς διαδοχικές γέννες, προκειμένου να αποκτήσουν κουτάβια ράτσας, που στη συνέχεια πωλούνται πανάκριβα σε ανύποπτους αγοραστές. Η πρακτική αυτή δεν εξουθενώνει μόνο τις μητέρες τους, αλλά δημιουργεί και σκυλιά με προβλήματα υγείας: κουτάβια που αποσπάστηκαν από τη μητέρα τους σε υπερβολικά μικρή ηλικία και δεν πρόλαβαν να θηλάσουν, έχουν παράσιτα θα εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα υγείας που θα χρειαστούν πολυδάπανες θεραπείες. Αντ’ αυτού, προτιμότερο είναι να ελέγξετε τους γονείς του κουταβιού, αν επιμένετε στο να αποκτήσετε καθαρόαιμο σκύλο, ή, το καλύτερο, να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο από ένα φιλοζωϊκό σύλλογο.

Και μερικές απλές συμβουλές για το τέλος:

  • Δείξε έμπρακτα την αγάπη στο ζώο που έχεις δίπλα σου
  • Φρόντισες τα αδέσποτα γατάκια έξω από την πόρτα σου
  • Υιοθέτησε ένα αδέσποτο τώρα, αν πιστεύεις ότι μπορείς να το φροντίζεις

Και το πιο σημαντικό: Να μην νοιαζόμαστε τα ζώα μόνο μία φορά το χρόνο. Τα ζώα είναι πλάσματα που αξίζουν την αγάπη μας κάθε μέρα.