Γάλα αμυγδάλου – 6 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

Το γάλα αμυγδάλου έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως η πλέον υγιεινή εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα ή θέλουν να χάσουν βάρος ή απέχουν για διάφορους λόγους από την κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων, ενώ βοηθάει και στην απώλεια βάρους και την πρόληψη του καρκίνου και της νόσου του Άλτσχαιμερ.

Τα βασικότερα οφέλη του γάλακτος αμγυδάλου είναι τα εξής:

Αδυνάτισμα
Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα που έχει 150 θερμίδες, ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 40, και είναι σχετικά χαμηλό σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Αυτό το κάνει ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου

Το γάλα αμυγδάλου μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, και τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου, του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κάποιων ειδών καρκίνων του μαστού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αμύγδαλα θεωρούνται μία από τις καλύτερες αντικαρκινικές τροφές.

Δυνατή καρδιά

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά του γάλακτος αμυγδάλου είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και την βοηθούν να προστατευθεί από τη στεφανιαία καρδιοπάθεια. Τα αμύγδαλα έχουν την ιδιότητα κατεβάζουν τη χοληστερόλη, ενώ παράλληλα αυξάνουν την καλή HDL, και μειώνουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου.

Γερά οστά και δόντια

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει βιταμίνη D, που βοηθάει να έχουμε γερά δόντια και οστά, αλλά διαθέτει και μονοακόρεστα λιπαρά, που προστατεύουν ενάντια στην οστεοπόρωση.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Το γάλα αμυγδάλου είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη αυτή είναι  ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση του οργανισμού μας.

Ενδέχεται να καθυστερεί την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Η ίδια βιταμίνη Ε παίζει βασικό ρόλο στην καθυστέρηση του εκφυλισμού των νεύρων που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου περιέχει τη μισή συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα βιταμίνης E, αρκετή βιταμίνη D και σημαντική ποσότητα ασβεστίου.

Ένα ποτήρι 230γρ γάλα αμυγδάλου περιέχει:

 • 40 θερμίδες
 • 2γρ υδατάνθρακες
 • 1γρ πρωτεΐνη
 • 3γρ λιπαρά
 • 1 γρ ίνες
 • 10 μιλιγκράμ βιταμίνη Ε
 • 100 IU βιταμίνης D
 • 200 μιλιγκράμ ασβέστιο
 • 500 IU βιταμίνη Α
 • 16 μιλιγκράμ μαγνήσιο
 • 40 μιλιγκράμ φώσφορο

 Σημειώνεται ότι το γάλα αμυγδάλου δεν συνιστάται να καταναλώνεται από μικρά παιδιά σαν υποκατάστατο του κανονικού γάλακτος, αλλά μόνο σαν συμπλήρωμα και μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας γάλα αμυγδάλου

Η παρασκευή γάλακτος αμυγδάλου είναι εύκολη και απλή. Αρχικά μουλιάζουμε μία κούπα αμύγδαλα σε νερό για 24 με 48 ώρες, και στη συνέχει τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 4 κούπες νερό μέχρι να πολτοποιηθούν. Κατόπιν στραγγίζουμε τον πολτό καλά με ένα κομμάτι καθαρό ύφασμα. Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του κανονικού γάλακτος στις περισσότερες συνταγές.