Γεμιστή γαλοπούλα Χριστουγεννιάτικη

Γαλοπούλα γεμιστή Χριστουγεννιάτικη

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα βάρους περίπου 3,5 κιλών
  • 90 γρ βούτυρο
  • 350 γρ κόκκινο κρασί
  • 1 κιλό μικρές πατάτες

Για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ βρασμένα κάστανα
  • 300 γρ συκωτάκια
  • 100 γρ κουκουναρόσπορο
  • 150 γρ ρύζι γλασέ βρασμένο
  • 100 γρ ξερά δαμάσκηνα
  • 100 γρ σταφίδες ξανθές (σουλτανίνες)
  • 2 φλυτζανάκια κονιάκ
  • 90 γρ βούτυρο

Λίγο θυμάρι για τη γέμιση και την επάλειψη της γαλοπούλας
Αλάτι και πιπέρι
Κανέλα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Εάν έχει υπολείμματα φτερών, τα αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά με κόκκινο κρασί για να δώσει άρωμα, και στη συνέχεια την αλείφουμε εξωτερικά με το μισό βούτυρο, την πασπαλίζουμε καλά εξωτερικά με την πάπρικα και την αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και γεμίζουμε με αυτά το εσωτερικό της γαλοπούλας. Κλείνουμε τη γαλοπούλα ράβοντας την κοιλιά της με άσπρη κλωστή. Προσθέτουμε στο ταψί ένα κιλό καθαρισμένες, ελαφρά βουτυρωμένες και αλατοπιπερωμένες πατάτες. Τοποθετούμε πάνω τους τη γαλοπούλα ανάσκελα, με το στήθος προς τα πάνω, για να ψηθεί καλά η γέμιση. Την βάζουμε στο φούρνο και την ψήνουμε στους 180 C  υπολογίζοντας μία ώρα ψησίματος για κάθε κιλό γαλοπούλας.

Για να μην καεί η πέτσα της, μπορούμε να τη σκεπάσουμε με λαδόκολλα και από πάνω με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο.

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα!