«Γιάννης Παππάς: Έμεινα προσηλωμένος στον άνθρωπο»

Την Τέτάρτη 28 Νοεμβρίου στις 19:00 το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου διοργανώνει διάλεξη της Ζέτας Αντωνοπούλου με θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά, στα πλαίσια του κύκλου σεμιναρίων με θέμα την ιστορία της νεοελληνικής γλυπτικής.

«Σ’ όλη τη μακρά σταδιοδρομία μου έμεινα προσηλωμένος στον άνθρωπο»
Γιάννης Παππάς (1913-2005)

Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, μικρασιατικής καταγωγής, βαθύτατα καλλιεργημένος και πνευματικός άνθρωπος, δάσκαλος και ακαδημαϊκός, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.
Η φράση του τίτλου, διατυπωμένη από τον ίδιο στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τον εαυτό του, μαρτυρά συγχρόνως το βασικότερο χαρακτηριστικό της τέχνης του. Ο άνθρωπος σαν υποκείμενο, αντικείμενο, φιγούρα, φόρμα, χαρακτήρας, διάνοια, κυριαρχεί στις αναζητήσεις του. Ανεξάντλητος όπως η φύση, γεννά συνομιλίες, προκαλεί αισθήσεις, εκφράσεις, πειραματισμούς και επαναπραγματεύσεις. Εξετάζοντας το μελετητικό του έργο, λιγότερο γνωστό και συνάμα περισσότερο ελεύθερο, η εισήγηση επιχειρεί να αναδείξει αφετηρίες, παραμέτρους και διαστάσεις αυτής της συνειδητής επιλογής στη διάρκεια του μακρόχρονου βίου του καλλιτέχνη. Οι “προσωπογραφίες” του Παππά, έργα που έχουν θέμα τους τον άνθρωπο, αφηγούνται όλη την καλλιτεχνική του πορεία και εξέλιξη, από την παραστατικότητα έως τη συμπυκνωμένη ελλειπτική έκφραση. Και αποδεικνύουν εντέλει πως μέσα από μια σταθερά, μπορεί να υπάρξει πολυφωνία.

Εισηγητής: Ζέττα Αντωνοπούλου

Η Ζέττα Αντωνοπούλου είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην προστασία μνημείων στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε επί σειρά ετών για την τεκμηρίωση και συντήρηση των γλυπτών της Αθήνας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεοελληνική τέχνη και ιστορία, στο δημόσιο χώρο και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προΐσταται του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων. Επιμελείται επίσης του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά – παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη.

Συμμετοχή:
Μεμονωμένη διάλεξη: 10 € – φοιτητές, άνεργοι και οι άνω των 65 ετών: 6 €
Αριθμός συμμετεχόντων: 30
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου
Δημοκρατίας 49, Ψυχικό
Τηλ: 210 6712210
Fax: 210 6725879
info@zongolopoulos.gr