«Η αποφοίτηση» του Cristian Mungiu στη CineΔράση

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:15 στο ΤΥΠΕΤ η Cine-Δράση προβάλλει τη βραβευμένη ρουμάνικη ταινία «Η Αποφοίτηση».

Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης
(πρώην ΤΥΠΕΤ) – Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 6974371054 & 6974039850
email: cinedrasi2011@gmail.com

Η Αποφοίτηση/Bacalaureat

Ρουμανία, Γαλλία, 2016.
Διάρκεια: 127 λεπτά.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Cristian Mungiu.
Παίζουν: Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov, Gelu Colceag, Rares Andrici.

Με φόντο τη σημερινή Ρουμανία που αδυνατεί να απαλλαγεί από στρεβλώσεις που κληρονόμησε από την περίοδο Τσαουσέσκου, ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο επιφανέστερος σύγχρονος Ρουμάνος σκηνοθέτης, φιλοτεχνεί με την «Αποφοίτηση» ένα οικογενειακό δράμα, στο οποίο καταπιάνεται με τα πολυσύνθετα θέματα της ηθικής και του δικαίου. Ένα φιλμ στο οποίο ο οικογενειακός μικρόκοσμος και τα μυστικά του αντικατοπτρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα.
Ο Ρομέο είναι γιατρός και ζει στην ορεινή πόλη Κλουζ της Τρανσυλβανίας, με την κόρη του και την σύζυγό του από την οποία έχει απομακρυνθεί καθώς διατηρεί παράνομη, εξωσυζυγική σχέση με μια γυναίκα μικρότερη του. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι καλός, ακέραιος άνθρωπος. Επαγγελματικά κινείται πάντα στα πλαίσια της ηθικής, είναι άψογος στη δουλειά του, δεν παίρνει φακελάκια για τις υπηρεσίες του και δεν συμβιβάζεται με την γενικότερη διαφθορά και αδιαφάνεια, που χαρακτηρίζουν την ρουμανική κοινωνία. Φέρει βαρέως το γεγονός ότι ενώ κάποτε βρισκόταν εκτός χώρας, επέλεξε να επιστρέψει και έκτοτε ζει μια μίζερη και περιορισμένη ζωή. Λατρεύει την κόρη του Ελίζα, για την οποία ονειρεύεται την ζωή που ο ίδιος δεν μπόρεσε να έχει. Θέλει να την στείλει να σπουδάσει στο εξωτερικό και να μείνει για πάντα εκεί. Και μέχρι τώρα, η μικρή τον έχει δικαιώσει. Είναι 18 χρόνων, αριστούχος τελειόφοιτη μαθήτρια και έχει ήδη κατακτήσει μια υποτροφία για σπουδές ψυχολογίας σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο.
Το μόνο που απομένει είναι να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι εντελώς τυπικό για μια καλή μαθήτρια. Αλλά καθώς ετοιμάζεται να διαγωνιστεί στο καθοριστικό μάθημα που θα της εξασφαλίσει το «άριστα», απαραίτητη προϋπόθεση για να πετάξει μακριά, η Ελίζα πέφτει θύμα βίαιης επίθεσης η οποία την κλονίζει ψυχολογικά και της αφήνει τραύμα στο χέρι. Ο Ρομέο θα ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία για να βρεθεί ο ένοχος της επίθεσης. Πρώτο του μέλημα οι εξετάσεις της κόρης. Παράλληλα παρακολουθεί τις έρευνες της αστυνομίας για τον δράστη, τρέχει στην ηλικιωμένη μάνα του, την ερωμένη που έχει προβλήματα με το γιο της, στη γυναίκα του που του αναθέτει δουλειές του σπιτιού, στους αρρώστους του. Μπροστά στον κίνδυνο να ανατραπούν όλα τα σχέδια του, κόντρα στη θέλησή της κόρης του και αγνοώντας τις συνέπειες, θα αξιοποιήσει θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ζει σε μια χώρα όπου τα πάντα έχουν την τιμή τους, σε έναν κόσμο όπου όλοι παίζουν βρώμικα. Για να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών θα λερώσει και ο ίδιος τα χέρια του, θα πληρώσει κάθε τίμημα, θα παγιδευτεί σε έναν αέναο κύκλο από επικίνδυνες ενέργειες, μη αποδεκτές πρακτικές, μικρές ή μεγάλες παρανομίες. Τελικά θα αποδειχθεί το ίδιο διεφθαρμένος με όποιους και ό,τι κατακρίνει. Στον αντίποδα, η σύζυγος του θα είναι το ηθικό αντίβαρο, υπογραμμίζοντας ότι οι τρόποι με τους οποίους επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα δεν συμβαδίζουν με τις αρχές που σαν πατέρας δίδαξε στο παιδί του.