Η Λητώ Βογιατζόγλου στη σκηνή του the Zoο

Η Λητώ Βογιατζόγλου επιστρέφει στην σκηνή του The Zoo για μια ακόμη απολαυστική μεσημεριανή μουσική παράσταση την Κυριακή 3 Μαρτίου με το ολοκαίνουργιο κουαρτέτο της και το πρότζεκτ με το όνομα «Blue Whale». Η σημαντική πιανίστα και συνθέτις επιστρέφει δυναμικά στην εγχώρια τζαζ σκηνή και παρουσιάζει κυρίως προσωπικές συνθέσεις τόσο από την πολυετή πορεία της όσο και καινούργιες, αλλά και διασκευές αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών σε τζαζ ύφος. Μαζί της, τρεις σημαντικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς των Ελλήνων jazzmen, ο Σπύρος Ροντογιάννης στο άλτο σαξόφωνο, ο Ντίνος Μάνος στο κοντραμπάσο και ο Θάνος Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα.

Η Λητώ Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι, όπου μελέτησε πιάνο με την Christianne Drouillet και αυτοσχεδιασμό με τους Bobby Few, Alan Silva, Bill Dixon κ.α., ενώ εκεί ξεκίνησε και η μουσική της πορεία. Σαν μουσικός, εμφανίστηκε σε αρκετά jazz clubs του Παρισιού (New Morning, Theatre Dunois, Jazz Unite), ενώ συνθέσεις της αναμεταδόθηκαν από την France Musique. Το 1986 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Tili, tili» , ο οποίος ηχογραφήθηκε στο Παρίσι με Γάλλους μουσικούς. Στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με διάφορα σχήματα, από solo ως σεξτέτο σε Φεστιβάλ και μουσικές σκηνές Συνθέσεις και συναυλίες της έχουν αναμεταδοθεί από την ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Το 2007 κυκλοφόρησε το cd «Με μια ματιά» με προσωπικές της συνθέσεις. Τον Μάρτιο του 2011 με το κουαρτέτο της εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο Καλών Τεχνών της Κούβας, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας και χορηγία της ναυτιλιακής εταιρείας ACF . Συνέθεσε και ερμήνευσε επί σκηνής στο πιάνο, τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Marqueritte Duras «Ακτή Σαβάν» για το ΚΘΒΕ (1990).
Έχει δημοσιεύσει κριτικές και άρθρα για τη μουσική τζαζ στα περιοδικά τζαζ (1981-82) και τζαζ & jazz (1993-94). Εργάσθηκε ως παραγωγός της εκπομπής «Πρόσωπα της τζαζ» και ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Μουσικά βουτήματα» του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας (1988- 94), συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την εκπομπή ‘Μουσικό εργαστήρι του Γ΄ προγράμματος’. Επίσης εργάσθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στη μουσική βιβλιοθήκη ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του ΜΜΑ (1996-2003). Σήμερα, ασχολείται με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών σε τζαζ φόρμες και εξακολουθεί να διδάσκει πιάνο και αυτοσχεδιασμό.
O Σπύρος Ροντογιάννης, από τους ραγδαία ανερχόμενους σαξοφωνίστες της εγχώριας τζαζ σκηνής, έχει πλούσια δράση τα τελευταία χρόνια παίζοντας με διάφορα σχήματα και μουσικούς στις τζαζ σκηνές της πόλης. Είναι συνιδρυτής του εξαιρετικού Open Maze Quintet, το οποίο αναμένεται να εκδώσει άμεσα το debut album του. Ο Ντίνος Μάνος, αποτελεί καταξιωμένο όνομα στον χώρο της εγχώριας τζαζ σκηνής με πολύ πλούσια δράση και αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια.Αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Next Step Quintet, του κατά πολλούς κορυφαίου σύγχρονου τζαζ σχήμα στη χώρα, ενώ ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “After the Storm” θεωρείται ο κορυφαίος της χρονιάς που έφυγε για την εγχώρια τζαζ σκηνή. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μουσικούς της σκηνής του αυτοσχεδιασμού και όχι μόνο. Ο ντράμερ Θάνος Χατζηαναγνώστου, από τους πιο ιδιαίτερους και χαρισματικούς μουσικούς της νέας γενιάς, έχει και αυτός να επιδείξει μια αξιοσημείωτη πορεία στα μουσικά πράγματα. Συνιδρυτής του γκρουπ WonderFall Quartet με δυο εξαιρετικούς δίσκους και συμμετοχή στο European Jazz Festival της Τεχνόπολης, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017 το πρώτο αμιγώς προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “Crowdead Cities” μια εξαιρετική και πολυποίκιλη μουσικά δουλειά που χαιρετίστηκε με θετικότατες κριτικές.Μέλος του γκρουπ του Haig Yazdjian και των εκρηκτικών Banda Valeu μεταξύ άλλων, θεωρείται από τους πιο ενδιαφέροντες σολίστες των τυμπάνων και από τους καλύτερους συνθέτες της εγχώριας τζαζ σκηνής.

The Zoo
Ζωοδόχου Πηγής 45
Χαλάνδρι
Ώρα έναρξης: 14:30
Είσοδος:7€  Φοιτητές, άνεργοι, σπουδαστές σε ωδεία: 5€
Τηλ. κρατήσεων: 2106745375.