Καλαμαράκια τηγανητά

Τα καλαμαράκια είναι ένας αγαπημένος ελληνικός μεζές που τον βρίσκεις τόσο σε παραδοσιακές ταβέρνες όσο και στο μενού της νοικοκυράς. Παραμένει ίσως ο κορυφαίος μεζές της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής.

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  • 100 γρ καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ σιμιγδάλι
  • 100 γρ αλεύρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες πάχους περίπου 1,5 εκατοστό και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξουν.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι για αλευρώσουμε τα καλαμαράκια. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Βγάζουμε τα καλαμαράκια από το ψυγείο και ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Βουτάμε μία-μία τις ροδέλες σε παγωμένο νερό και μετά στο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Προτού τις τηγανίσουμε, βάζουμε τις ροδέλες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις τινάζουμε ελαφρά για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγα λίγα τα καλαμαράκια στο λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Τα σερβίρουμε με λεμόνι και λευκό κρασί ή μπύρα.