Κυριακή 20 Mαΐου: H Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2018, που φέτος έχει τίτλο: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αυτή την Κυριακή 20 Μαΐου συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς που επιδρούν στο φυσικό περιβάλλον και το αναδεικνύουν, παρουσιάζοντας πτυχές της δραστηριότητάς τους.

Μια διαδρομή στον χρόνο, από την ελληνική μυθολογία έως τις σύγχρονες εξορυκτικές μεθόδους, αλλά και ένα πραγματικό οδοιπορικό από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός, αναδεικνύουν την παραδοσιακή σχέση και αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το μουσείο εστιάζει στα «δίκτυα» φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της προβολής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που ήταν και παραμένουν αλληλένδετοι με την εξελικτική πορεία του ανθρώπου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

1. Ξεναγήσεις στην περιοδική Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος».

Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής του ανθρώπου. Βρίσκονται παντού γύρω μας, στο φαγητό που τρώμε, στο σπίτι που ζούμε, όταν μετακινούμαστε, όταν επικοινωνούμε μεταξύ μας…
Η έκθεση έχει σκοπό να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην πέτρινη φύση και να του γνωρίσει τις άπειρες χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινότητά του. Σήμερα που ο πληθυσμός και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στη Γη, νέες χρήσεις των ήδη υπαρχόντων ορυκτών ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην υπηρεσία του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή.

Δύο ξεναγήσεις, στις 11 π.μ. και 1 μ.μ. – Διάρκεια : 1 ώρα

2. Παρουσίαση της εικαστικής προβολής «Ο έκτος άθλος»

Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ), θα παρουσιαστεί στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ η εικαστική προβολή με τίτλο «Ο έκτος άθλος». Τα 150 ζωγραφικά έργα του Γιώργου Παστάκα, η ποιητική διήγηση του Γιώργου Μανιώτη, οι ήχοι και η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη αναβιώνουν τον μύθο «Στυμφαλίδες Όρνιθες» με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την ερμηνεία του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής, όπου βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία.

Η προβολή θα είναι σε συνεχή ροή.

3. Παρουσίαση των Προβολών με τίτλο «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»:
«Εξορυκτική δραστηριότητα, κοινωνία και περιβάλλον τον 21ο αιώνα».

Οι προβολές είναι μια παραγωγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΜΕ) και παρουσιάζουν την ιστορική εξέλιξη στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, τη σημερινή αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών, αλλά και το μέλλον της εξορυκτικής διαδικασίας και εκμετάλλευσης.

Οι προβολές θα είναι σε συνεχή ροή.

4. Προβολή του ντοκιμαντέρ “S U D A M É R I C A – ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ GREEN PROJECT»”

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Ζήρου, είναι εμπνευσμένο από το οδοιπορικό της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός.
Διασχίζοντας τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας και τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, το Παντανάλ της Βραζιλίας -τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο του πλανήτη – τα παγόβουνα της Χιλής, φτάνοντας στη Γη του Πυρός και ακόμα νοτιότερα, τα μέλη της Green Project κάλυψαν μια απόσταση 17.135 χλμ., καταγράφοντας μαρτυρίες πολιτών σε σχέση με την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η GreenProject τελεί υπό την αιγίδα του ΜΓΦΙ και εκπρόσωπος του Μουσείου συμμετείχε στο οδοιπορικό.

Μία προβολή στις 12:00 – Διάρκεια: 104 λεπτά

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΓΑΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2018

– έκπτωση 70% σε όλες της Εκδόσεις του Μουσείου!!!
– έκπτωση 25%. σε όλα τα ζωγραφικά έργα της Προέδρου του Μουσείου μας, κας Νίκης Γουλανδρή

Είσοδος ελεύθερη:

Κυριακή 20 Μαΐου, Ημέρα Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (με Πρόγραμμα)

Παρασκευή 18 Μαΐου, επίσημη Ημέρα Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων παγκοσμίως (χωρίς Πρόγραμμα)

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ
Λεβίδου 13, Κηφισιά
Τηλ. 210 8015870
www.gnhm.gr