«Matter_ η σημασία της ύλης»: έκθεση ζωγραφικής της Άννας Αντάρτη

Μεταξύ της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου) την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018, στις 20:00 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Άννας Αντάρτη με τίτλο:  «Matter_ η σημασία της ύλης» σε επιμέλεια του Γιώργου Ταξιαρχόπουλου.

Άννα Αντάρτη, έπειτα από την συμμετοχή της στον 3ο Διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στο Μουσείο Φρυσίρα, μας παρουσιάζει τα έργα της διετούς καλλιτεχνικής έρευνάς της, στην πρώτη της ατομική έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
Με μικτή τεχνική και με υλικά όπως τα λάδια, τα ακρυλικά, τις ρητίνες, ζωγραφίζει τοπία του φανταστικού με συμβολισμούς που δίνουν έμφαση στην φθορά του φυσικού από το τεχνητό περιβάλλον.
Η εικονογραφία των έργων της μας οδηγεί συνειρμικά στον άνθρωπο και τις επιπτώσεις των παρεμβάσεών του στη φύση, στον καταναλωτισμό και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο αστικό τοπίο και τους ωκεανούς.
Η επιλεκτική αποκομιδή ευτελών υλικών που διενεργεί η καλλιτέχνης, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που συλλέγει συχνά από βιομηχανίες όπλων, καθώς και άλλων ξεχασμένων καθημερινών αντικειμένων, καθιστούν τα έργα και τη διαδικασία της εκ φύσεως επίκαιρη κι ανατρεπτική, αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα.
Η Άννα Αντάρτη, μεταπλάθει τα υλικά της τοποθετώντας τα στον κατά τα άλλα «ιερό» για εκείνην βωμό της αφαίρεσης, με έμμεσες αναφορές στην εικονογραφία του πρωτοπόρου της αφαίρεσης στην Ελλάδα Γιάννη Σπυρόπουλου, εξελίσσοντας τρεις τουλάχιστον χρωματικές γκάμες και μοτίβα υλικών στην ενότητα που μας παρουσιάζει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, γράφει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.
«Η λέξη «Matter», αναφέρεται ως ρήμα στην σημασία του να είναι κανείς σημαντικός. Ως αντικείμενο ή ως κατάσταση, δηλώνει “εκείνο το κάτι” που βρίσκεται υπό επίβλεψη, υπό εποπτεία».
Matter_Η σημασία της ύλης λοιπόν, είναι μια ενότητα έργων από τη πρωτοεμφανιζόμενη ζωγράφο Άννα Αντάρτη, που στην πρώτη της ατομική έκθεση πραγματεύεται το νόημα της χειρονομίας που προέρχεται από το ασυνείδητο και που κατευθυνόμενη μέσα από το πεδίο των συνειρμών και των ποιητικών εικόνων, συντίθενται στο τέλος ως σήμα-νόημα-σύμβολο- πολύτιμο αντικείμενο-έργο τέχνης, το οποίο αντικειμενικοποιεί την αίσθηση μας για την ύλη και την ταξιδεύει στο διηνεκές.

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και διεθνώς πιστοποιημένος ειδικός διαχειριστής project & events για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τις Εικαστικές Τέχνες.

Η Άννα Αντάρτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο Ή εργαστήριο με καθηγητή τον Αναστάσιο Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε το 2007 με «Άριστα».
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως συντηρήτρια έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2017 επιλέχθηκε από το Μουσείο Φρυσίρα για τον 3ο Διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής και στην συλλογή του βρίσκονται ήδη δύο από τα έργα της σειράς που μας παρουσιάζει στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο: Matter_η σημασία της ύλης.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Κασσαβέτη 18, Κηφισιά
Εγκαίνια: 6 Ιουνίου
Διάρκεια έκθεσης: 6 -13 Ιουνίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 10πμ-5μμ καθημερινά, εκτός Κυριακής.
Πληροφορίες στο τηλ: 2108019975 info@iett.gr.