Τέλεια παραδοσιακά μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι ίσως η πιο παραδοσιακή και γλυκιά ελληνική συνταγή για τα Χριστούγεννα.

Μελομακάρονα

Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι τσαγιού γαρύφαλλο

Σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα μέλι
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και το baking power διαλυμένα στο χυμό πορτοκάλι. Κατόπιν προσθέτουμε

το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή από την κανέλα, το γαρίφαλο, δύο κουταλιές καρύδια τριμμένα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη. Κόβουμε με ένα κουτάλι ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε σε μελομακάρονα. Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 175 C.

Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα και γίνουν χλιαρά, τα περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι. Τα πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα και τα τοποθετούμε σε μία ωραία πιατέλα.