Μιλάνο: ταξίδι στην πρωτεύουσα του Ιταλικού Βορρά

Το Μιλάνο αποτελούσε ανέκαθεν αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, τόσο για τόσο για ταξίδια όσο και για σπουδές και επιχειρήσεις. Η πόλη των 3 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων είναι η επίσημη πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Το Μιλάνο είναι μια πόλη με μακρά παράδοση που ανάγεται στο Μεσαίωνα, που κατά τη διάρκεια των αιώνων φιλοξένησε πολλές διασημότητες της παγκόσμιας ιστορίας, από την πανίσχυρη οικογένεια των Σφόρτσα μέχρι τον μεγάλο καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Δεν είναι ωστόσο όμως ένας τόπος που αναπαύεται στις δάφνες του, αφού σήμερα αποτελεί το αδιαμφισβήτητο κέντρο της ιταλικής μόδας και οικονομίας.  Το Μιλάνο θεωρείται ο παράδεισος του shopping, και όχι άδικα, αφού εδώ έχουν διαλέξει να έχουν την έδρα τους διάσημοι οίκοι μόδας όπως ο Armani, ο Versace και η Prada και, διαθέτει και εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα, τα οποία προσελκύουν εξίσου πολλούς επισκέπτες με τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως τον Ντουόμο, δηλαδή τον καθεδρικό του Μιλάνου, τη Σκάλα του Μιλάνου και την εκκλησία που φιλοξενεί τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δεν είναι να απορεί κανείς που το Μιλάνο είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και τη Βενετία.

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της πόλης που δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί κανείς στο Μιλάνο είναι τα εξής:

  1. Ο Καθεδρικός ναός του Μιλάνου

Ο Καθεδρικός του Μιλάνου, γνωστός και απλά ως ο Duomo di Milano, είναι μία από τις πιο διάσημες και περίτεχνες γοτθικές εκκλησίες της Ευρώπης. Είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και χρειάστηκαν συνολικά έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί. Οι εργασίες στο ναό ξεκίνησαν το 1386 και καθαγιάστηκε το 1418, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν οριστικά μόλις το 1965. Ωστόσο σίγουρα άξιζε την υπομονή τόσων αιώνων. Είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στην Ιταλία, και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο, και καταστόλιστος με αγάλματα μεγάλων καλλιτεχνών. Συνδυάζει πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά ύφη, και είναι ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα της τέχνης.

2. Η Santa Maria delle Grazie – Μυστικός Δείπνος

Η πανέμορφη αυτή εκκλησία σχεδιάστηκε από τον περίφημο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Bramante στα τέλη του 15ου αιώνα. Ο λόγος ωστόσο που η εκκλησία είναι διάσημη σε όλον τον κόσμο είναι το ότι έναν τοίχο της κοσμεί ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης, υπέστη πολλές φθορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, και υπεβλήθη σε μία συντήρηση που κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Το αποκατεστημένο έργο αποκαλύφθηκε ξανά στο κοινό το 1999. Σήμερα μοιάζει σκιά του αρχικού, αλλά ακόμη και τώρα η μεγάλη τέχνη του καταφέρνει να γεννά συναισθήματα δέους στον επισκέπτη. Μόνο 25 επισκέπτες επιτρέπονται κάθε φορά στο χώρο, πράγμα που κάνει απαραίτητη την κράτηση.

6. Teatro Alla Scala

Η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου δε χρειάζεται συστάσεις, καθώς πρόκειται για την πιο διάσημη μουσική σκηνή του κόσμου. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1778 με την όπερα του «L’Europa Riconosciuta» του Αντόνιο Σαλιέρι (γνωστού ανταγωνιστή του Μότσαρτ).  Η όπερα σχεδιάστηκε από τον  αρχιτέκτονα Giuseppe Piermarini σε νεοκλασικό ύφος με κόκκινους και χρυσούς τόνους, αλλά είναι πρωτίστως διάσημη για την υπέροχη ακουστική της ποιότητα. Δύο λεπτομέρειες ελληνικού ενδιαφέροντος: η μουσική σκηνή της υπήρξε η έδρα της Μαρίας Κάλλας για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1950, και αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου είναι το θέατρο της Ερμούπολης στη Σύρο.

3. Galleria Vittorio Emanuele II

Η Galleria Vittorio Emanuele II, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι ένα από τα παλαιότερα στεγασμένα εμπορικά πολυκαταστήματα στον κόσμο. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, με τα υπέροχα γυάλινα ταβάνια, τα μωσαϊκά πατώματα και τον μαγευτικό κεντρικό θόλο, συναγωνίζονται τα έργα υψηλής ραπτικής που μπορεί κανείς να θαυμάσει στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, που πουλούν δημιουργίες σχεδιαστών όπως ο Louis Vuitton και η Prada. Η Galleria είναι το κέντρο συνάντησης των Μιλανέζων, που δεν παραλείπουν όποτε περνούν από τον κεντρικό θόλο του κτηρίου να στρίβουν το τακούνι τους πάνω από τον ταύρο στο μωσαϊκό, που, όπως λέγεται φέρνει καλή τύχη.

4. Κάστρο Sforzesco

Το κάστρο Σφορτσέσκο συμβολίζει τις ίντριγκες και τους ανταγωνισμούς που επικρατούσαν στην Ιταλία της Αναγέννησης ανάμεσα στις πλούσιες οικογένειες των αδίστακτων ευγενών της εποχής. Χτίστηκε αρχικά το 14ο αιώνα από την οικογένεια Σφόρτσα σαν πολεμικό φρούρι, και σταδιακα εξελίχθηκε σε έμβλημα της δύναμης και του πλούτου των ιδιοκτητών της. Οι πιο διάσημοι ένοικοι που πέρασαν από το κάστρο ήταν ο Λουδοβίκος Σφόρτσα και η σύζυγός του, Beatrice d’Este, οι οποίοι γέμισαν το παλάτι με πολυτελή αντικείμενα τέχνης. Σήμερα το κάστρο φιλοξενεί το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης (Museo d’ Arte Antica) που φιλοξενεί μεταξύ άλλων μια μεγάλη συλλογή αιγυπτιακής τέχνης, καθώς και το τελευταίο αριστούργημα που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος, την Pietà Rondanini.

5. Quadrilatero dOro

Πρόκειται για την πιο πολυτελή εμπορική συνοικία του Μιλάνου, και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για τη διεθνή μόδα. Η γειτονιά του χρυσού τετραγώνου περιλαμβάνει αρκετά τετράγωνα της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν ενυπωσικά νεοκλασικά κτήρια. Η Via Sant’ Andrea περιλαμβάνει μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες στον κόσμο, όπως Hermès, Armani και Chanel, ενώ η Via Manzoni διαθέτει αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως το μουσείο Grand Hotel de Milan όπου πέρασε τις τελευταίες του ημέρες ο Giuseppe Verdi.

6. Η Βασιλική του SantAmbrogio

Ο Άγιος Αμβρόσιος που έζησε τον 4ο αιώνα,  ήταν μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές μορφές του πρώιμου Μεσαίωνα. Υπήρξε επίσκοπος του Μιλάνου και  ίδρυσε το συγκεκριμένο ναό που σήμερα είναι αφιερωμένος σ’ αυτόν.  Θεωρείται ο προστάτης άγιος της πόλης, και τα λείψανά του φυλάσσονται ακόμη στον ναό. Η σημερινή εκκλησία ανάγεται κατά βάση στον 11ο αιώνα και, ανάμεσα στους θησαυρούς που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι ένας χρυσός βωμός που αφιέρωσε στο ναό ο Καρλομάγνος, και ένα αίθριο με κολόνες που μοιάζουν με κορμούς δέντρων. Ένα μικρό παρεκκλήσι στο δεξιό κλίτος του ναού, το επονομαζόμενο και Sacello di San Vittore in Ciel d’Oro, διαθέτει ενδιαφέροντα ψηφιδωτά του 5ου αιώνα.

 7. Pinacoteca di Brera

Η ΠΙνακοθήκη του Μπρέρα είναι ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης που διαθέτει μία πλουσιότατη συλλογή από αριστουργήματα. Μπορείτε να θαυμάσετε έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Ραφαήλ, Ρέμπραντ, Τιντορέτο, Βερονέζε, Καραβάτζιο και Γκόγια. Η συλλογή δημιουργήθηκε κυρίως χάρη στο Ναπολέοντα, που κατέσχεσε πολλά από τα καλύτερα καλλιτεχνικά έργα της Ιταλίας και τα έδωσε στην πινακοθήκη του Μιλάνου. Το κτήριο, πέρα από τα αναρίθμητα έργα που εκτίθενται σε 40 αίθουσες, φιλοξενεί και την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μιλάνου που ιδρύθηκε στα 1776 από τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και λειτουργεί ακόμη.

9. Piazza Mercanti

Η μεσαιωνική πλατεία piazza Mercanti ήταν κάποτε το διοικητικό κέντρο της πόλης. Τα κτίρια έχουν διατηρηθεί εν πολλοίς όπως ήταν στο Μεσαίωνα, δίνοντας έτσι στους επισκέπτες μια καλή ιδέα για το πώς ήταν η ζωή στο Μιλάνο του Μεσαίωνα. Κάθε χρόνο κοντά στα Χριστούγεννα, η πλατεία φιλοξενεί μία όμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά.

10. Navigli Lombardi

Τα κανάλια του Μιλάνου, γνωστά ως navigli, κατασκευάστηκαν από στον 12ο αιώνα και μετά για να διευκολύνουν την άρδευση της πόλης. Σταδιακά, το σύστημα των καναλιών επεκτάθηκε για να εξυπηρετεί την μεταφορά προϊόντων, και χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό μέχρι και το 19ο αιώνα. Σήμερα μπορείτε να πάρετε ένα μικρό πλοίο και να κάνετε μία μίνι κρουαζιέρα κατά μήκος του καναλιού Naviglio Grande. Τα στενά δίπλα στο κανάλι, που είναι γεμάτα με καφετέριες και μπαρ,  είναι δημοφιλής προορισμός για τη νεολαία του Μιλάνου.