«O Κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στην γωνία» στη CineΔράση

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων CineΔράση παρουσιάζει την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου τη βουλγάρικη ταινία «O Κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στην γωνία» στις 20:15 στο ΤΥΠΕΤ.

Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης
(πρώην ΤΥΠΕΤ) – Βριλήσσια
Τηλέφωνο: 6974371054 & 6974039850
cinedrasi2011@gmail.com

Βουλγαρία, 2008
Διάρκεια: 105
Σενάριο:
Stefan Komandarev, Dušan Milić, Yuriy Dachev, Ilija Trojanov.
Σκηνοθεσία: Stefan Komandarev.
Παίζουν:
Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva, Nikolai Urumov, Vasil Vasilev-Zueka, Dorka Gryllus, Stefan Valdobrev, Heinz Josef Braun, Blagovest Mutafchiev.
Μουσική:
Stefan Valdobrev.
Φωτογραφία:
Emil Christof.

Μια ευαίσθητη ταινία από τη Βουλγαρία με 20 βραβεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, που πέρασε στη λίστα των 9 φιναλίστ για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2010). Ένα βαλκανικό διαμάντι, που πραγματεύεται με ανθρωπιά και ποιητικό ρεαλισμό μερικά σημαντικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: ποιοι είμαστε και ποιες οι ρίζες μας; σε ποιον κόσμο ανήκουμε; πως πρέπει να ζούμε τη ζωή μας; μπορούμε να την ορίσουμε οι ίδιοι ή θα είμαστε πάντα έρμαια επιλογών άλλων ισχυρότερων και του ίδιου του πεπρωμένου;

Οι ήρωες του φιλμ είναι ο νεαρός Σάσε, ο παππούς του Μπάι Νταν και το τάβλι. Ο 25χρονος Σάσε, άτομο άτολμο, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και με περιορισμένες πρωτοβουλίες και απαιτήσεις ζει στην Γερμανία με τους γονείς του. Στο δρόμο της φυγής τους έβγαλε η πίεση που δεχόταν ο πατέρας στην Βουλγαρία επί σοσιαλισμού να παραδίδει στην τοπική αστυνομία επιβαρυντικά στοιχεία για την αντικαθεστωτική δράση του πεθερού του, Μπάι Νταν. Μετά από χρόνια, ένα τροχαίο δυστύχημα στοιχίζει τη ζωή και στους δύο γονείς, ενώ ο Σάσε επιβιώνει με αμνησία. Οι γιατροί για να μην επιβαρύνουν την κατάστασή του αποκρύπτουν το γεγονός του θανάτου των γονιών του και ενημερώνουν για τα συμβάντα τον παππού και τη γιαγιά, τους τελευταίους συγγενείς στην Βουλγαρία.
Ο Μπάι Νταν, είναι ποδηλάτης, σπούδασε με υποτροφία στη Λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας και επιστρέφοντας στη Βουλγαρία ανατίναξε το μνημείο του Στάλιν με δυναμίτη, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά πήρε χάρη. Ευφυής και ευγενικός, απολαμβάνει κάθε μικρή χαρά που του προσφέρει η μίζερη καθημερινότητα, κυρίως όμως απολαμβάνει το τάβλι. Θα ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί κοντά στον εγγονό του. Αλλά ο Σάσε δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανέναν και μένει απαθής σε κάθε προσπάθεια του ηλικιωμένου ανθρώπου να τον επαναφέρει. Ο παππούς θα οργανώσει ένα ταξίδι επιστροφής στη Βουλγαρία με διπλό ποδήλατο με σκοπό να ξυπνήσουν στο νεαρό μνήμες και συγκινήσεις του παρελθόντος. Ταξιδεύοντας θα απολαύσουν τη φύση, θα φιλοσοφήσουν, θα παίξουν τάβλι. Ο  Μπάι Νταν θα χρησιμοποιεί πάντα μεταφορές από τη στρατηγική του ταβλιού για να ταρακουνήσει τον Σάσε.