Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στα Βριλήσσια

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 21:00 το Φεστιβάλ Βριλησσίων φιλοξενεί την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα στο Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σχετικά με το έργο:
400π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα. Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.
Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, εξαίρει τη δημοκρατία, προλαβαίνει το φεμινιστικό κίνημα κατά κάτι αιώνες, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές δράσεις και επιβεβαιώνει ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το dna των αρχαίων ελληνικών πόλεων.
Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα τόσο αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας. Οι Εκκλησιάζουσες έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο. Οι Εκκλησιάζουσες στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Φωτισμοί: Νίκος Αναστασίου
Μουσική εμπνευσμένη από το Βυζάντιο και τη Δημοτική Παράδοση (με γνωστά δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα).
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη
Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος
Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας
1η γριά: Δημήτρης Σταρόβας
Θεράπαινα – Δούλα, 2η γριά: Άγγελος Παπαδημητρίου
Χρέμης: Τάκης Σπυριδάκης
Κορυφαία του Χορού: Ησαίας Ματιάμπα
Κρητικιά σύμμαχος Πραξαγόρας: Γιάννης Κρητικός
Νέος: Θανάσης Πατριαρχέας
Και 15 ακόμα ηθοποιοί που αποτελούν το χορό και μικρότερους ρόλους στην παράσταση.

-Τιμές εισιτηρίων : 20€ κανονικό, Προπώληση 15€
Άνεργοι, πολύτεκνοι, φοιτητικό, άνω των 65 ετών 15€
ΑΜΕΑ δωρεάν.
-Προπώληση εισιτηρίων
Κλειστό Γυμναστήριο Ολυμπιονικών & Σ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)
Ώρες 09:00-15:00
Τηλ Επικ. 2108101511, 2108101510

Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Μεταμ. Σωτήρος & Υψηλάντου Άνω Βριλήσσια