Οι Ιάπωνες δημιούργησαν ρομπότ-οικοδόμο

Το ιαπωνικό ίδρυμα AIST (Advanced Industrial Science and Technology) ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να εκτελεί απλές οικοδομικές εργασίες, όπως την εγκατάσταση ψευδότοιχου (από γυψοσανίδα).

Το βίντεο που δημοσίευσε το ίδρυμα δείχνει ότι το ρομπότ HRP-5P μπορεί με άνεση να περπατήσει μέχρι τη σανίδα, να τη σηκώσει με τους γάντζους-χέρια που διαθέτει και να την καρφώσει στον τοίχο. Το ρομπότ διαθέτει αιθητήρες που του επιτρέπουν να μελετάει το περιβάλλον του και να εντοπίζει τα αντικείμενα που θέλει χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Είναι βέβαια πολύ πιο αργό από έναν έμπειρο εργάτη, αλλά σίγουρα εκτελεί τη δουλειά που πρέπει σταθερά και με ακρίβεια.

Το AIST ελπίζει ότι στο μέλλον το HRP-5P θα χρησιμοποιηθεί σε οικοδομικές εργασίες, καθώς και σαν εργάτης σε μεγάλες εγκαταστάσεις συναρμολόγησης πλοίων, αεροπλάνων και κατοικιών από προκατασκευασμένα υλικά. Πιστεύεται ότι έτσι θα καλυφθεί και το κενό στην ιαπωνική αγορά εργασίας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης εργατικών χεριών.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να επαληθεύσει τις προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια υπέθεταν ότι σε πολλούς τομείς εργασίας, όπως την  οικοδομή και την αγροτική παραγωγή, οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν σταδιακά από ρομπότ. Φυσικά υπάρχουν ήδη ρομποτικές μηχανές που μπορούν να εκτελούν οικοδομικές εργασίες όπως να χτίζουν τοίχο, να στρώνουν παρκέ και να τοποθετούν πλακάκια, όμως το νέο ρομπότ HRP-05 φέρνει ην τεχνολογία αυτή σε νέο επίπεδο.