4η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα των ζώων

Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, γιορτάζεται ανά την υφήλιο η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όπου έχουν την τιμητική τους τα κάθε είδους τετράποδα.

Η ημερομηνία της 4ης Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων ήδη από το 1929, επιλέχθηκε ώστε να συμπίπτει με την γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, ο οποίος θεωρείται από την Καθολική Εκκλησία ο προστάτης άγιος των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα διαβιούν περίπου 2 εκατομμύρια γάτες και 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους τόσο  από την κεντρική διοίκηση και τους δήμους με προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού. Η κατάσταση ωστόσο είναι απελπιστική για πολλά ζώα που ζουν μόνιμα στους δρόμους.

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα στα βόρεια προάστια, είτε υιοθετώντας ένα σκύλο ή μια γάτα, είτε προσφέροντας με κάποιον άλλο τρόπο, μπορεί να στραφεί σε έναν από τους πολλούς φιλοζωϊκούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή:

Φιλοζωϊκή Ένωση Λυκόβρυσης Πεύκης

Σωματείο Φιλόζωων Αμαρουσίου (Σω.Φι.Α.)

Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγίου Στεφάνου Αττικής

Σύλλογος Ζωοφίλων Αγίας Παρασκευής

ΣΟΣ Αδέσποτα Βριλησσίων

ΖΩ.ΦΙ.ΨΥ. – Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Σύλλογος Φίλων των ζώων Χαλανδρίου

SAPT Hellas

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.