Πασχαλινά κουλουράκια

Τα κλασικά ελληνικά πασχαλιάτικα κουλουράκια.

Υλικά

  • 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα φρέσκο βούτυρο
  • Ένα αυγό και ένας επιπλέον κρόκος
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι
  • Αμύγδαλα ασρπισμένα και τριμμένα

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τον κρόκο και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μερικά ακόμα λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια πάχους ενός μολυβιού.
Διπλώνουμε τα κορδόνια, τα στρίβουμε και τα ενώνουμε στις άκρες για να πάρουν το σχήμα του κουλουριού.
Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ένα ελαφρά χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα ασπρισμένα αμύγδαλα.
Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για δέκα λεπτά ή σε μέτριο φούρνο για δεκαπέντε λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν προτού τα σερβίρουμε.