Οι τράπεζες ξεκίνησαν την ενεργοποίηση των πρώτων πλειστηριασμών ακινήτων που είχαν οριστεί για αυτή την εβδομάδα, αφού και οι συμβολαιογράφοι ανέστειλαν την αποχή από τα καθήκοντά τους, και το μόνο εμπόδιο παραμένει η συνέχιση της αποχής των δικηγόρων, μετά την παύση της οποίας οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να προβούν μέχρι το τέλος του 2016 σε 500-1.000 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα οριστούν κατά βάση με γεωγραφικά κριτήρια και θα αφορούν μεγάλα ακίνητα σε κάθε νομό της Ελλάδας, από τα οποία όμως η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στην Αττική. Σκοπός των πλειστηριασμών δεν είναι, όπως λέγεται, η συγκέντρωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών στα χέρια των τραπεζών, κάτι που δε συμφέρει ούτε τι ίδιες, αλλά ο παραδειγματισμός και η συμμόρφωση εκείνων που αρνούνται πεισματικά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των τραπεζών. Πρόκειται για συγκεκριμένους δανειολήπτες που αρνούνται συστηματικά και στρατηγικά να προβούν σε οιαδήποτε ρύθμιση, ενώ στην πραγματικότητα διαθέτουν υψηλές καταθέσεις, υπολογίζονται περίπου στις 30.000.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται πλέον με βάση την εμπορική αξία, που βρίσκεται κατά μέσο όρο 30% χαμηλότερα από την αντικειμενική.