Σαββατοκύριακο με το παιδί στα Βόρεια Προάστια (8-9 Δεκεμβρίου)

Παιδικές παραστάσεις, παιδικά βιβλία και εκδηλώσεις – ιδέες και προτάσεις για την έξοδό σας με τα παιδιά στα βόρεια προάστια για ένα κρύο προεορταστικό Σαββατοκύριακο.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου στον Ευριπίδη – Ο νάνος και η αλεπού

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ο νάνος και η αλεπού».
Η ηθοποιός Εύα Γαλογαύρου και η θεατρολόγος Άννα Παπαφίγκου θα ζωντανέψουν την υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία της μοναδικής Astrid Lindgren!
Τα παιδιά μέσα από θεατρικό παιχνίδι και βιωματικές δράσεις θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χιονισμένο αγρόκτημα όπου ζουν ο νάνος και η αλεπού.
Ευριπίδης στην Κηφισιά, Κηφισίας 310, 2108075792.

Η θεατρική ομάδα Τόπι στο Golden Hall

H θεατρική ομάδα «Τόπι» συνεχίζει τη συνεργασία με το Golden Hall και για τη νέα σεζόν και παρουσιάζει εκδηλώσεις με κέντρο το παιδί οι οποίες αποτελούνται από θεατρικά εργαστήρια & θεατρικά παιχνίδια καθώς και διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις. Το θεατρικό εργαστήρι και οι παραστάσεις της βραβευμένης ομάδας «Τόπι» συνεχίζονται στον 2ο όροφο του Golden Hall, ενώ ειδικά για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι ηθοποιοί της έχουν ετοιμάσει μια διασκευή του παραμυθιού Καρυοθραύστης στον 1ο όροφο, στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή «Vodafone Family Stories»!

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης
Διασκευή: Δημήτρης Πλειώνης – Ομάδα Τόπι
Ερμηνευτές: Κωνσταντίνος Δανίκας, Μαρίνα Πανηγυράκη, Δημοσθένης Φίλιππας, Έλλη Χατζείπιδου, Δημήτρης Πλειώνης
Σκηνικά- κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη, Ελένη Στρούλια
Εργαστήρια/Θεατρικό παιχνίδι: Μαρίνα Πανηγυράκη, Δημήτρης Πλειώνης, Γιούλη Καρναχωρίτη
Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίων: Golden Hall Playroom, 2ος όροφος
Ωράριο (κάθε Σάββατο): 14.00-16.00
Χώρος διεξαγωγής παραστάσεων: Θεατρική Σκηνή Vodafone Family Stories, 1ος όροφος
Ωράριο (κάθε Σάββατο): 16.00-18.00
Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι

 

Πώς άραγε ζωντανεύουν τα παραμύθια; στο Golden Hall

Ένα σύντομο εκπαιδευτικό εργαστήρι από τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό που έχει ως στόχο τη μύηση των παιδιών στην μαγική τέχνη της εικονογράφησης μέσα από τρόπο άμεσο και δημιουργικό, μέσα από απλά βήματα και παραδείγματα. Ήδη περισσότερα από 300 παιδιά έχουν επισκεφτεί το εργαστήρι εικονογράφησης και έχουν αφήσει …κυριολεκτικά και μεταφορικά το αποτύπωμά τους σε αυτό!
Ο Γιώργος επιλέγει ένα διαφορετικό παραμύθι κάθε φορά ως θέμα του εργαστηρίου. Συνήθως κλασσικό ή παραδοσιακό. Επιλέγει ιστορίες με ήρωες διαχρονικούς και αγαπημένους. Με τρόπο διαδραστικό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάθε στάδιο αυτής της μοναδικής τέχνης. Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της με σχέδιο και χρώμα με δημιουργικό παιχνίδι! Χρησιμοποιώντας απλά σχήματα στην αρχή σχεδιάζει μαζί με τους …μικρούς εικονογράφους τη μορφή των ηρώων ή των αντικειμένων από τα παραμύθια που επιλέγει. Τα παιδιά με τη σειρά τους προτείνουν και τις δικές τους δημιουργικές ιδέες. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου κάθε παιδί παίρνει ως αναμνηστικό δώρο μία εκτύπωση με την εικονογράφησή του προσαρμοσμένη ως εξώφυλλο του παραμυθιού που έχει επιλεγεί ως θέμα του εργαστηρίου. Το εργαστήριο επισκέπτονται παιδιά διαφορετικής ηλικίας, είναι ανοιχτό σε όλους και απευθύνεται κυρίως σε ηλικίες από 4 έως 10 ετών.
Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου: Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.
Golden Hall Playroom, 2ος όροφος
Ωράριο (κάθε Σάββατο): 12.00-14.00

 

Σάββατο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, όπως κάθε χρόνο, οργανώνει και παρουσιάζει το πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων «ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2018-2019».
Με έμφαση στο βιβλίο, την ανάγνωση και τις Βιβλιοθήκες, από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τον Απρίλιο, στα Παιδικά τμήματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Παραρτήματος Κοντόπευκου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις, και να συμμετέχουν σε βιβλιοπαιχνίδια και εργαστήρια.
Φέτος για πρώτη φορά η Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο εντάσσει στο πρόγραμμα εργαστήρια για παιδιά από 18 έως 36 μηνών και γονείς.
Σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, εικονογράφους, παιδαγωγούς, θεατρικές ομάδες, τα παιδιά φαντάζονται, διαβάζουν, παίζουν, δημιουργούν και ανακαλύπτουν τις νέες περιπέτειες που τους περιμένουν στη βιβλιοθήκη.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο στις 11 το πρωί.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα
Είσοδος ελεύθερη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αλέκου Κοντόπουλου 13)
Παιδικό Τμήμα : 210-6396311 e-mail: viv-agp3@otenet.gr
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αλέκου Κοντόπουλου 13)
Mουσείο:210-6010121 e-mail: museumak@otenet.gr

 

«Play Therapy» για γονείς και παιδιά στο Ψυχικό

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου το Στέκι του Παιδιού στο Ψυχικό διοργανώνει ομάδες συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών, ένας κύκλος σεμιναρίων για γονείς & παιδιά.
Το «Play Therapy» (παιγνιοθεραπεία) διοργανώνεται με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που προάγουν την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και ενδυναμώνουν τους γονείς στον πολύπλοκο ρόλο τους. Στο play therapy το παιδί, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου ενήλικα, παίρνει βοήθεια, ανακουφίζεται & επιλύει συναισθηματικές συγκρούσεις & προβλήματα συμπεριφοράς, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας & εμπιστοσύνης. Συντονίζουν: οι ψυχολόγοι Μαριμπέλλα Βογοπούλου-Στρογγυλού, πτυχιούχος Ψυχολογίας (Université Paris-8, Γαλλία) με μεταπτυχιακό στη Κλινική Ψυχολογία και τις Ψυχοθεραπείες από το ίδιο πανεπιστήμιο & Νεφέλη Κοσκινά, πτυχιούχος Ψυχολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης) με μεταπτυχιακό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Αίθουσα Θεάτρου/Κτήριο Πολλαπλών Χρήσεων, Ρήγα Φεραίου & Μπουμπουλίνας, τηλ.: 210 6728 043.
Παιδιά 4 – 7 χρονών στις 18:30 και 7 – 11 χρονών στις 19:30 (οι ομάδες των γονέων θα λειτουργούν παράλληλα με εκείνες των παιδιών).
Απαραίτητη η κράτηση θέσης μόνο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο stekitoupaidiou@gmail.com

Τα Ελληνικά Δάση στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ. (Αίθουσα Λεβέντη, 1ος όροφος στο Κέντρο ΓΑΙΑ) το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει εκδήλωση για παιδιά άνω των 8 ετών με θέμα τα Ελληνικά δάση. Το θέμα αυτό επελέγη επειδή, αν και πολλά ακούγονται για τα δάση, σπάνια εμβαθύνει κανείς στην αληθινή λειτουργία τους! Είναι, πράγματι, ελάχιστα γνωστή η πανευρωπαϊκή αξία των Ελληνικών Δασών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται μοναδικά παρθένα δάση. ‘Αλλωστε τα Χριστούγεννα συνδέονται μ’ ένα αείφυλλο δέντρο!

Με τη λέξη «Δάσος» τι εννοούμε;
-Τα ζώα είναι μέρος του δάσους;
-Ήξερες ότι υπάρχουν ζώα-αναδασωτές;
-Ο Δρυίδης στις ιστορίες του Αστερίξ χρησιμοποιεί το γκι για το μαγικό του φίλτρο. Έχουμε εμείς τέτοιο;
-Γιατί άραγε στις ψυχρές περιοχές τα περισσότερα δέντρα είναι φυλλοβόλα;
-Έχουμε παρθένα δάση στην Ελλάδα;
-Ήξερες ότι ένα μέτριο δέντρο ισοδυναμεί με 5 κλιματιστικά που δουλεύουν επί 20 ώρες/24ωρο;
-Λέμε «κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος», για κάποιον που είναι στενόμυαλός.
Αυτά και πολλά ακόμη θ’ ακούσουμε και θα επεξεργαστούμε στα Eργαστήρια  αυτά, που οργανώνουν οι Φίλοι του ΜΓΦΙ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου. Επίσης, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, οι Φίλοι θα παρουσιάσουν σε γονείς και παιδιά πάνω από 8 ετών τη Μουσειοβαλίτσα «Τα Ελληνικά Δάση» και θα πραγματοποιηθεί προβολή εικόνων με αφήγηση και συμμετοχικές δράσεις: Καρποί και βλάστηση, ζώα-αναδασωτές, πυρκαγιές κ.ά.
Ώρα έναρξης: 11:30 πµ
∆ιάρκεια: 90’
Ηλικίες: από 8 ετών
Εισιτήριο: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά
(Με το εισιτήριο αυτό έχετε δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης σ’ όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, εκτός από την έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»).
∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

«Η μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο Πόλις

Το «ΠΟΛΙΣ in Art» με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει Παιδική Θεατρική Σκηνή για τους μικρούς φίλους του θεάτρου, παρουσιάζοντας την πρώτη παιδική παράσταση για τη σεζόν 2018-2019, με σκοπό το ανέβασμα ποιοτικών Θεατρικών παιδικών παραστάσεων σε μία εξαιρετική νέα σκηνή στα Βόρεια Προάστια.
Έχοντας διεξοδικά τηρήσει τα πρέποντα και σεβόμενοι τους μικρούς φίλους του θεάτρου, έχει την τιμή να φιλοξενήσει φέτος σε δική τους παραγωγή το παιδικό θεατρικό έργο «η μικρή γοργόνα» του πασίγνωστου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σκηνοθετημένο από τον Απόστολο Ψαρρό, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 12.00 και κάθε Κυριακή.
Η Μικρή Γοργόνα γράφτηκε από τον «παραμυθά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και είναι βασισμένο σ’ έναν παλιό σκανδιναβικό θρύλο. Με την σκηνοθετική πινελιά του Απόστολου Ψαρρού, θα «βυθιστούμε» στο απέραντο γαλάζιο και θα νοιώσουμε τη μεγάλη αγάπη που ένωσε δύο τόσο διαφορετικά πλάσματα, τη Μικρή Γοργόνα και τον γοητευτικό Πρίγκιπα που έκλεψε την καρδιά της.

Λίγα λόγια για το έργο:
Όσο οι άνθρωποι θα αγαπούν, θα υποφέρουν. Τα σώματα είναι πάνω κάτω τα ίδια, η ψυχή του καθενός είναι αυτή που κάνει να διαφέρει ο ένας από τον άλλο. Εκεί λοιπόν που υπάρχει πραγματική αγάπη, είναι όταν εμπλέκεται απόλυτα η ψυχή. Η μικρή γοργόνα έχει μια υπέροχη φωνή που την θαυμάζει όλος ο βυθός. Αυτό το υπέροχο χάρισμα της όμως είναι και το τίμημα για να κερδίσει την αγάπη στη ζωή της.
Η ζωή της όπως την ήξερε πρέπει να αλλάξει προκειμένου να αποκτήσει τον αγαπημένο της πρίγκηπα. Ωστόσο ο δρόμος προς την αγάπη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα… Τα εμπόδια προς την ουσιαστική ένωση με την ψυχή δεν έχουν τελειωμό και έτσι η μικρή γοργόνα σαν ένα σύμβολο καρτερικότητας και υπομονής θα βρει τη λύση προς την αιώνια και αληθινή αγάπη…

Συντελεστές:
Συγγραφέας: 
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν – Σκηνοθεσία: Αποστόλης Ψαρρός – Κουστούμια/σκηνικά αντικείμενα: Σοφία Λεγάτου – Ερμηνεύουν: Μαρία Γκιώνη, Ειρήνη Ιωάννου, Ιορδάνης Κασάπογλου – Μουσική: Evi Evan – Φωτογραφίες: Ματίνα  Κατσόγιαννου.
ΠΟΛΙΣ in Art, Μαρίνου Αντύπα 62-66, 14121 Ηράκλειο Αττικής, Τηλ: 210 8000009 – 210 2770181, Γενική Είσοδος: 8€ – Ειδικές προσφορές: Δύο (2) & περισσότερα άτομα – Οικόγενειες – Σχολεία – Group – Προπώληση Viva 6€.

«Εν Δυο Επτά, Το Μυστικό Των Χριστουγέννων» στην Παιδική Σκηνή του Πόλις

Αυτά τα Χριστούγεννα ο Πολυχώρος Πόλις φιλοξενεί στη σκηνή του ΠΟΛΙΣ In Art μια μοναδική παιδική μουσικό-θεατρική παράσταση, ντυμένη με τις ζεστές νότες που εκπέμπει το πιάνο και το ακορντεόν, όταν ακούγονται ζωντανά.
Συνδυασμένα με πρόζα και τραγούδι, δημιουργούν μια μαγική παράσταση που θα ανέβει στην όμορφη σκηνή του ΠΟΛΙΣ In Art όλες τις Κυριακές του Δεκέμβρη (2, 9,16, 23 και 30) καθώς και το Σάββατο 8, στις 18.00 το απόγευμα.

Κάθε παραμονή Χριστουγέννων ο Ρούντολφ τραγουδά αυτούς τους τρεις αριθμούς ακριβώς πριν ξεκινήσει το ταξίδι του Αη Βασίλη.
Τι σημαίνει όμως το “εν, δύο, επτά”; από πού προέρχεται η μουσική που συνοδεύει το έλκηθρο; πώς γνωρίζει ο Ρούντολφ σε ποια σκεπή να σταματήσει; πώς προλαβαίνουν να επισκεφθούν όλα τα παιδάκια του κόσμου μέσα σε μία μόνο νύχτα;
Οι υπόλοιποι τάρανδοι απαιτούν να μάθουν εδώ και τώρα!
Τότε ο Ρούντολφ τους αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό των Χριστουγέννων και τους συστήνει δυο μαγικές φίλες του που, κάθε παραμονή, τους συνοδεύουν κρυφά στο ταξίδι τους οδηγώντας με τη μουσική τους το έλκηθρο.
Ένα γλυκό παραμύθι – οδοιπορικό σε παλιά Χριστούγεννα, γεμάτο νοσταλγία, χαρά, μουσική, τραγούδι και φυσικά, μαγεία!
Το εν δύο επτά είναι το νέο έργο της ομάδας musiCandies, έχει γραφτεί από τον Λευτέρη Ντρούβα και την καλλιτεχνική επιμέλεια την έχει αναλάβει η Χριστίνα Σουλβατζή.
Ένα παραμύθι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, με μια απόδοση πρόζας αλλά και μουσικής, με φυσική παρουσία μουσικών οργάνων, στοχεύει να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στα Χριστούγεννα όπως ήταν παλιά. Η γλυκιά νοσταλγία να μεταδώσει χαρά αλλά και ζεστασιά στις καρδιές όλων.

Πληροφορίες Παράστασης
Κυριακή 8 Δεκέμβρη και κάθε Κυριακή του Δεκέμβρη στις 18.00 & Σάββατο 8 Δεκέμβρη 18.00
Γενική Είσοδος: 10€
Προπώληση Viva 8€ – Ειδικές προσφορές για 2 άτομα και πάνω

 

«Ο Καραγκιόζης Μάγος» στο Στέκι του Παιδιού

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου το Στέκι του Παιδιού φιλοξενεί παράσταση του Θεάτρου Σκιών με τον μοναδικό Σωκράτη Κοτσορέ, για παιδιά από 3 χρόνων και πάνω. Ο φίλος μας ο Καραγκιόζης γίνεται αυτή την φορά μάγος και χαρίζει γέλιο με τα απίθανα μαγικά του κόλπα !!και… η συνέχεια στον μπερντέ.
Δώρο σε όλα τα παιδιά μια χαρτοκοπτική φιγούρα ενός ήρωα του Θεάτρου Σκιών.
Αίθουσα Θεάτρου/Κτήριο Πολλαπλών Χρήσεων, Ρήγα Φεραίου & Μπουμπουλίνας, Ψυχικό. Τηλ.: 210 6728 043. Έναρξη: 12:00. Είσοδος 4€/άτομο, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο stekitoupaidiou@gmail.com.

 

Ο κόσμος του Eric Cale σετο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

ΤΟ Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Μια  κάμπια πολύ πεινασμένη» του διάσημου συγγραφέα-εικονογράφου Eric Carle με Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης των Κυριακών αφιερωμένα στο έργο του Eric Carle.
«Μια Κυριακή πρωί, ο ήλιος βγήκε ζεστός – και από το αυγό ξεπήδησε
µια µικρή και πολύ πεινασµένη κάµπια…» … η οποία άρχισε να τρώει, να τρώει, να τρώει…
Τι έγινε µετά;

Ελάτε στο Μουσείο Γουλανδρή να το ανακαλύψετε, τις Κυριακές 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2018

Ώρες έναρξης: 11:00 πµ & 12:30 πµ
∆ιάρκεια: 1 ώρα
Ηλικίες: παιδιά 4 – 6 ετών, αλλά και 2- 4 ετών, µαζί µε τους γονείς τους
Εισιτήριο: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά
(Με το εισιτήριο αυτό έχετε δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης σ’ όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, εκτός από την έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»)
∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορείτε να βρείτε ποικιλία βιβλίων του Eric Carle.