Underground Youth Orchestra και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Χαλανδρίου στη Ρεματιά

Μια μεγάλη βραδιά αποτελεί για το Χαλάνδρι η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας νέων Underground Youth Orchestra που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου καθώς στο πλευρό της καταξιωμένης ορχήστρας κάνει την πρώτη της αυτόνομη εμφάνιση και η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου.

Η Underground Youth Orchestra θα ερμηνεύσει ανάμεσα σε άλλα το διπλό κοντσέρτο για όμποε και βιολί του J. S. Bach – με σολίστ τον  Xρήστο Tσαπάρα (όμποε) και τη Mαρίνα Ηλιάδου  (βιολί) – καθώς και το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Κατά την πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Ρεματιάς η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου θα παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα, με έργα των Χατζιδάκι, Piazzolla, Schnittke και άλλων συνθετών.

Διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Ηλιάδης

Λίγα λόγια για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου

Το εγχείρημα του Δήμου Χαλανδρίου  για τη δημιουργία ενός συμφωνικού σχήματος υπερ-τοπικού χαρακτήρα με στόχο την ανάδειξη της συμφωνικής μουσικής, έχει ξεκινήσει να πραγματώνεται με τη συνεργασία του καταξιωμένου συμφωνικού συγκροτήματος παιδιών και νέων «The Underground Youth Orchestra Network», από τον Οκτώβριο του 2017.

Τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου – που ξεπερνούν πλέον τα 15 – κάνουν τακτικές δοκιμές κάθε Σάββατο απόγευμα στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Η προσέλευση νέων μελών στην ορχήστρα συνεχίζεται και ο πυρήνας της παραμένει ανοιχτός σε συμμετοχές παιδιών και νέων μουσικών από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, ανεξάρτητα από το σημερινό τους επίπεδο.

Η ιδέα για τη δημιουργία δημοτικής συμφωνικής ορχήστρας νέων στο Χαλάνδρι ξεκίνησε από τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών πριν από περίπου δυο χρόνια. Ωστόσο παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει πολλοί/ες νέοι/ες μουσικοί τότε, η προσπάθεια δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει καθώς δεν ήταν από την αρχή εξασφαλισμένη η συνύπαρξη του συνόλου των μουσικών από όλες τις ομάδες των οργάνων που απαιτεί η συγκρότηση ενός συμφωνικού σχήματος, ούτε η ομοιογένεια στις δυνατότητες των νέων μουσικών. Η συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Underground Youth Orchestra, η οποία συμβάλλει με τη γνώση και την εμπειρία της σε εκπαιδευτικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο για δύο χρόνια έως ότου γίνει εφικτή η αυτόνομη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση των παλαιότερων εμποδίων.

Οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα συμφωνικό σχήμα μέσα από το οποίο μπορούν να ανακαλύπτουν διαρκώς την αξία της καλλιτεχνικής συνύπαρξης και ανταλλαγής βελτιώνοντας την προσωπική τους δεξιοτεχνία μέσα από το μουσικό σύνολο. Εξάλλου, ο ιδρυτικός στόχος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου δεν είναι η επιμέρους εκπαίδευση μουσικών αλλά η ανάπτυξη ενός μουσικού σχήματος αξιώσεων που θα πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου έχει ήδη, από τα πρώτα της βήματα, πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις συμμετέχοντας στη συναυλία της  Underground Youth Orchestra στο Μουσείο Μπενάκη, στις 30 Δεκεμβρίου 2017, αλλά και διοργανώνοντας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου την ημερίδα–εργαστηρίο Mozart/Deconstruction – Μότσαρτ/Αποδόμηση, στις 22 Απριλίου 2018. Η συμμετοχή της στη συναυλία της Underground Youth Orchestra στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου αποτελεί την παρθενική εμφάνισή της με αυτόνομο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος